SARAJEVO

Zaključci Zastupničkog doma PSBiH ne obvezuju članove Vijeća

18.07.2019.
u 11:23

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine je tijekom drugog dana sjednice usvojio Zaključke povodom Zaključaka Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su doneseni na sjednici Zastupničkog doma koja je bila održana 26. lipnja.

U zaključku VSTV BiH se navodi da zaključak Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH da podnesu ostavke ni na koji način ne obvezuje članove VSTV-a.

Zaključak Zastupničkog doma PS BiH kojim se osniva istražno povjerensvo tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu a posebno Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, suštinski predstavlja, zaključio je VSTV, parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini.

- Na taj način Zastupnički dom PS BiH izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sustav trodiobne podjele vlasti - navodi se u zaključku VSTV-a.  

Također se navodi da članovi VSTV-a te sudci i tužitelji u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće sudjelovati u radu tog istražnog povjerenstva Zastupničkog doma PS BiH.

VSTV poziva Zastupnički dom PS BiH da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos s Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem na bazi poštivanja demokratskog principa podjele vlasti, zaključak je VSTV-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije