Odluka Ustavnog suda FBiH

Zakon o državnoj službi ne ugrožava interese Srba

ustavni sud fbih
11.12.2015.
u 07:00

Nakon Zakona o radu, donošenje Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH izazvalo je najviše bure u javnosti

"Zahtjev kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda u postupku donošenja prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine nije prihvatljiv", navedeno je u odluci Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Zahtjev izaslanika

Podsjećamo, zahtjev za ocjenu ugrožava li spomenuti zakon interese srpskog naroda podnijelo je deset izaslanika Kluba srpskog naroda u federalnom Domu naroda na sjednici ovoga doma 23. listopada ove godine prilikom donošenja prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine. Većina potpisnika zahtjeva bili su izaslanici SDP-a, kojima su se pridružili i izaslanici DF-a te Naše stranke.

Na istoj sjednici Zakon o državnoj službi dobio je skoro jednoglasnu potporu izaslanika Kluba hrvatskog naroda te potporu više od dvije trećine izaslanika Kluba Bošnjaka.

U oba kluba za ovaj zakon je ruku podiglo po 14 izaslanika. Uz još dva izaslanika iz Kluba srpskog naroda, zakon je na sjednici Doma naroda dobio potporu 30 izaslanika od potrebnih 28 za donošenje.

Stupanje na snagu

S obzirom da je Ustavni sud utvrdio kako njime nije povrijeđen interes srpskog naroda, Zakon o državnoj službi Federacije Bosne i Hercegovine nema više smetnji za objavu, odnosno stupanje na snagu. Nakon Zakona o radu, donošenje Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine izazvalo je najviše bure u javnosti. Državnih službenika u Federaciji BiH trenutačno je 6300, od čega ih je 216 rukovodećih, podaci su koje je na sjednicama oba doma federalnog Parlamenta prilikom donošenja zakona iznio Mato Jozić, ministar pravosuđa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije