Josep Borrell

Zaoštravanje retorike podjela na Zapadnom Balkanu omeli zemlje regije u približavanju EU

josep borrell
27.12.2021.
u 21:34

"Porast retorike podjela i akcija širom Zapadnog Balkana, posebno u Bosni i Hercegovini, također su ometali napore da se ovih šest zemalja približi njihovoj europskoj budućnosti", naveo je Borrell

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell ocijenio je da su ove godini eskalacija i zaoštravanje retorike podjela na Zapadnom Balkanu omeli zemlje regije u njihovom približavanju EU, a kao poseban primjer za takvo stanje naveo je situaciju u BiH.

Kaže kako je Summit istočnog partnerstva ponovno potvrdio strateški, ambiciozan i napredan pristup EU sa istočnoeuropskim partnerima.

"Porast retorike podjela i akcija širom Zapadnog Balkana, posebno u Bosni i Hercegovini, također su ometali napore da se ovih šest zemalja približi njihovoj europskoj budućnosti", naveo je, prenosi Srna. 

Borrell je 2021. godinu ocijenio kao "godinu tranzicije" u kojoj je EU radila na očuvanju svojih interesa i vrijednosti i na jačanju globalnog poretka.

"Taj rad se mora nastaviti i u 2022. godini", naveo je Borrell u svom novogodišnjem blogu o najvažnijim dogaajima u 2021. u oblasti vanjske i obrambene politike EU.

Govoreći o neposrednom susjedstvu EU, Borrell se fokusirao na Ukrajinu, Moldaviju i Bjelorusiju, gdje se EU, kako je naveo, suočila s "jasnim primjerima politike moći" i hibridnim napadima.

"Kako se hibridni napadi šire, moramo nastaviti podržavati Ukrajinu i Moldaviju u odupiranju Rusiji i da zadržimo nepopustljiv pristup prema Bjelorusiji", naveo je Borrell.

Borrell je naglasio kako su 2021. godine ponovno pokrenuti odnosi EU i SAD-a, a ogledali su se u bliskoj suradnji u borbi protiv klimatskih promjena, nuklearnih pregovora Irana, korporativnog oporezivanja, ali i u pitanju odnosa sa Kinom i Indo-Pacifikom.

On ocjenjuje da je EU, kada je riječ o Kini, održala jedinstven stav u prepoznavanju te zemlje kao "partnera, konkurenta i rivala", te u 2021. godini povećala angažman s Latinskom Amerikom i počela rad na jačanju angažmana s afričkim zemljama.

Borrell je naglasio kako pandemija traje "duže nego što je očekivano" i da je EU osiurala dovoljno doza za puno cijepljenje i treću dozu za svoje građane.

On je pozvao da se više radi na ravnomjernosti cijepljenja širom svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?