Financial Times

Zapadni Balkan će u EU do 2025. jer Bruxelles želi umanjiti utjecaj Rusije

03.02.2018.
u 14:07

EU planira u svoje članstvo uključiti šest balkanskih država do 2025., prvenstveno zbog povećanog ruskog utjecaja, ali i želje za proširenjem te kontrolom migracija, piše ugledni Financial Times.

Riječ je o BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji i Kosovu. Europska komisija sljedećeg će utorka objaviti plan svog najvećeg proširenja u posljednja dva desetljeća. To će otežati određene članice koje ne favoriziraju takvu budućnost EU, ali briselski diplomati podsjećaju da plan objave dokumenta strategije EU-a o zapadnom Balkanu ima ulogu motivacije više nego realnog i konkretnog seta koraka. Cilj je spomenutim dokumentom ojačati veze Bruxellesa i bivših jugoslavenskih republika uz dodatak Albanije. Financial Times podsjeća da je veliki problem u napretku šest država pomirenje nakon ratova i reforme starih sustava funkcioniranja.

Dodatni problem i umor od proširenja donijela je kriza u 2008., kao i izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a – države koja je bila velika zagovornica proširenja. - Šest država nisu autsajderi, one su već s nama i trebaju nam. Zato moramo obnoviti proces proširenja bez uvođenja nekih prečaca - rekao je neimenovani diplomat iz Bruxellesa. Najveće šanse da prve uđu kroz “cilj Europske unije” imaju Srbija i Crna Gora, dok ih po vjerojatnosti slijede Albanija, Makedonija, BiH i Kosovo. Moskva je počela igrati na kartu rastućeg cinizma prema Europskoj uniji u tom dijelu Europe, a znatan postotak građana već sada smatra kako nikada neće postati građani EU-a, piše ugledni Financial Times. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?