Mogherini izrazila zabrinutost

Zapadni Balkan suočen s velikim brojem izazova i tenzija, što može biti opasno

Federica Mogherini
06.03.2017.
u 19:26

Regija je suočena s velikim brojem izazova i tenzija. Neke su međuetničke, neke regionalne. Vrlo je opasno jer može vratiti regija unazad nekoliko godina. Mir se nikada ne smije uzeti zdravo za gotovo. Postoji zabrinutost", rekla je Mogherini

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izvijestila je europske ministre o posjetama Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.

U Bruxelles se održava sastanak Vijeća za vanjske poslove, na kojem će se okupiti ministri vanjskih poslova zemalja članica te ministri obrane.

Vijeće će, između ostalog, razgovarati o migracijama te o stanju na zapadnom Balkanu. Visoka predstavnica EU-a izvijestila je ministre o posjeti zemljama zapadnog Balkana.

"Ja sam izvijestila ministre na sastanku o posjeti regiji. Postojala je jasna poruka u regiji. Radi se o potrebi da se radi zajedno na agendi socijalne i ekonomske reforme", kazala je Mogherini, prenosi N1.

"Ne postoji nikakvo magično rješenje za probleme upravljenjem migracijama, ali vidimo niz rezultata i posvećeni rad. Ministri su se fokusirali na procese na Bliskom Istoku. Usvojili smo zajedničko mišljenje o procesima. Nastavljamo s pripremama za vijeće s Izraelom", dodala je.

Glede situacije u zemljama zapadnog Balkana, Mogherini je kazala da je u ovih nekoliko dana vidjela mnogo više nego ranije.

"Vidjela sam na Zapadnom Balkanu ovih dana puno više nego ranije. Regija je suočena s velikim brojem izazova i tenzija. Neke su međuetničke, neke regionalne. Vrlo je opasno jer može vratiti regija unazad nekoliko godina. Mir se nikada ne smije uzeti zdravo za gotovo. Postoji zabrinutost", istaknula je.

Mogherini smatra da postoji dobra prilika za rad i razvoj regije.

"Opći osjećaj je da postoji odličan rad iza zemalja te regije, ali i Bruxellesa s njima. Tako da, postoji duboka zabrinutost, ali i povjerenje koje proizlazi iz činjenice da ne postoji druga moć u svijetu koja se više brine za Balkan, a to je EU. Moć EU u toj regiji je povezana s kredibilnošću procesa europskih integracija", poručila je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?