Tijekom 2022. godine službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH oduzeli su raznu robu u vrijednosti od 2,728.656 KM

Zaplijenjeni autodijelovi, medicinska oprema...

12.06.2022.
u 08:00

 

Kako se preko granice nelegalno pokušava prevesti sve i svašta, potvrđuju bh. graničari koji su tijekom ove godine oduzimali raznu robu - od kutija za tablete, medicinske opreme do satova i bijele tehnike. Tijekom 2022. godine službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH oduzeli su raznu robu u vrijednosti od 2,728.656 KM, piše Večernji list BiH.

Zanimljive zapljene

Među zaplijenjenom robom najviše je bilo tekstila, duhana, cigareta i duhanskih prerađevina, putničkih motornih vozila, obuće, autodijelova… Na listi oduzetih proizvoda našli su se i satovi, motocikli, bicikli, medicinska oprema, lijekovi i prekursori, bijela tehnika, kućanski uređaji, računala te prateća oprema. Iz UNO-a BiH za capital.ba izdvojili su nekoliko većih i zanimljivih zapljena tijekom prvih šest mjeseci ove godine. Provjerom carinika u Sarajevu utvrđeno je da vlasnik jednog autootpada nije posjedovao dokumentaciju kojom se potvrđuje da su vozila prilikom ulaska u BiH prošla carinsku proceduru, odnosno da su bila registrirana u BiH. - S tim u vezi izvršeno je privremeno oduzimanje putničkih motornih vozila u ukupnoj vrijednosti od 159.750 KM - naveo je glasnogovornik UNO-a Ratko Kovačević za capital.ba.

Na tuzlanskom području carinici su pronašli trošarinske proizvode koji nisu bili obilježeni trošarinskim markicama BiH, a riječ je o rezanom duhanu za pušenje i cigaretama. Tih proizvoda bilo je u vrijednosti od 80.052 KM i sva roba je oduzeta. Lepeze, snijeg u spreju, kutije za tablete i satove privremeno su oduzeli carinici u Gradišci, a procijenjena vrijednost robe bila je 414.950 KM. Na listi oduzetih proizvoda našlo se i gorivo, a otkrili su ga carinici na GP-u Kamensko. Kako je rečeno za navedeni portal, oduzeto je 1649 litara dizelskog goriva čija je vrijednost bila 5200 KM.

Automobilske gume, točnije 31 komad, s rabljenim aluminijskim naplatcima, u vrijednosti od 10.000 KM zaplijenjene su na Deluši. U Bonu i Hercegovinu nelegalno se pokušalo unijeti i zlato - 153,90 grama te 183,89 grama srebrnog nakita procijenjene vrijednosti od 20.000 KM.

- Inače, sva navedena roba uglavnom je oduzeta od bh. državljana, kao i od državljana susjednih zemalja. U najvećem broju slučajeva roba se oduzima zbog prekršaja izbjegavanja plaćanja poreznih, carinskih i drugih nameta - ističu iz UNO-a BiH, navodeći procijenjenu vrijednost robe.

- Procijenjena vrijednost pravomoćno oduzete robe u skladištima UNO-a je 10,388.397 KM. Što će se dogoditi s oduzetom robom, ovisi o konačnim sudskim odlukama, ali i ispunjenosti uvjeta za puštanje u slobodan promet na teritoriju BiH - kazali su iz ove institucije.

Znatno više u...

Kada je pak riječ o prošloj godini, prema službenom izvješću UNO-a BiH, lani je zaplijenjena znatno veća vrijednost roba u odnosu na godinu ranije.

- Četiri grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UNO-a u 2021. godini otkrile su i spriječile nelegalno prometovanje razne robe u vrijednosti od 12,033.503 KM, što je značajno više u odnosu na 2020., kada je vrijednost oduzete robe iznosila 6,408.116 KM. - Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnim centrima UNO-a u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli u 2021. godini ukupno su otkrile 637 prekršaja iz oblasti neizravnog oporezivanja. Vrijednost oduzete robe u 2021. godini bila je za čak 88% veća u odnosu na 2020. godinu - stoji u službenom priopćenju. •


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije