Projekt USAID-a i bh. organizacija

Zaštiti potencijalne žrtave trgovine ljudima u migracijama

31.03.2024.
u 15:57

Prezentirana je Analiza lokalnih resursa u borbi protiv trgovine ljudima, načinjena za vrijeme trajanja projekta a temeljena iskustvom svih uključenih sudionika projekta

U Tuzli je prije nekoliko dana održana konferencija profesionalaca u okviru projekta zaštite potencijalnih žrtava trgovine ljudima u migracijama, a u okviru Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire. Domaćin konferencije o borbi protiv trgovine ljudima u migracijama bio je Centar za pružanje usluga u zajednici PUŽ. Ova važna inicijativa – ističu iz Caritasa BiH – okupila je stručnjake, organizacije i lokalne nevladine organizacije (NVO) iz cijele BiH, te su ovom prigodom istaknuti rezultati postignuti za vrijeme trajanja koji se ne odnose samo na djelovanje na trgovinu ljudima i krijumčarenje nego općenito savjetovanje i potpora osobama u pokretu.

U ime programa Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire, sudionicima se obratila Dunja Jaliman, zamjenica direktora Programa USAID/INSPIRE koja je istaknula kako se kroz program od 2020. pruža potpora i unaprijeđenije sistema zaštite ljudskih prava i podrška marginaliziranim skupinama uključujući i 15 nevladinih organizacija koje djeluju na zaštiti potencijalnih žrtava trgovine ljudima i osobama u riziku od trgovine ljudima i osobe u pokretu kako na području Tuzlanskog kantona tako i u Privremeno prihvatnim centrima u Sarajevu i Bihaću.

U uvodnom obraćanju detaljne rezultate projekta u više od godinu dana provedbe predstavio je Denis Dedajić, izvršni direktor Centra PUŽ za pružanje usluga u zajednici Tuzla, te se ujedno zahvalio donatoru i partnerima projekta na ostvarenim rezultatima i prigodu dodatne potpore osobama u potrebi kroz različite usluge koje nevladine organizacije pružaju osobama u pokretu.

Voditeljica projekta Ivona Vidačković, predstavila je djelovanje Caritasa BiH i Caritasa biskupije Banja Luka u Privremenim prihvatnim centrima u Ušivku, Blažuju i Lipi u vidu provedbe individualnih i grupnih savjetovanja osoba u pokretu na temu trgovine i krijumčarenja ljudima. Gđa Vidačković istaknula je važnost uloge kulturnih medijatora u potpori provedbe aktivnosti i značaja kontinuirane potpore osobama u pokretu.

Dodatno, prezentirana je Analiza lokalnih resursa u borbi protiv trgovine ljudima, načinjena za vrijeme trajanja projekta a temeljena iskustvom svih uključenih sudionika projekta.

Konferencija je rezultirala zaključcima i preporukama za daljnje djelovanje u oblasti pružanja potpore osobama u pokretu, posebice pružanja dodatnih informacija i daljnjeg savjetovanja osobama u pokretu vezano uz trgovinu ljudima i krijumčarenje. Zaključeno je da je partnerstvo između USAID/INSPIRE i lokalnih NVO-a ključno za stvaranje pozitivnih promjena u ovoj oblasti.

Projekt "Lokalni NVO-i u borbi protiv trgovine ljudima u migracijama" ima za cilj doprinijeti prevenciji i zaštiti od trgovine ljudima među djecom i mladima u mješovitim migracijskim tokovima u Bosni i Hercegovini a provode ga Centar za pružanje usluga u zajednici PUŽ, Caritas Bosne i Hercegovine, Caritas biskupije Banja Luka i Udruženje „Zemlja djece u Bosni i Hercegovini“. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije