zajednički projekt sa RH

Zaštitom izvorišta Prud Ljubuški će poboljšati kanalizacijsku mrežu

27.10.2020.
u 18:40

Ljubuški nastavlja sudjelovati i ispunjavati predviđene obveze i poslove u projektu zaštite izvorišta pitke vode Prud pokraj Metkovića u RH, piše Večernji list BiH

Žurna dogradnja

Nakon što je u prosincu Gradsko vijeće Ljubuškog usvojilo elaborat zaštite izvorišta Prud, koji su izradili tvrtka Integra d.o.o. Mostar i Hrvatski geološki zavod Zagreb, Gradsko vijeće Ljubuškog jučer je, na izvanrednoj sjednici, usvojilo odluku o zaštiti izvorišta vode za piće Prud. Odlukom se utvrđuju zone sanitarne zaštite izvorišta koje se nalaze na području Grada Ljubuškog i propisuju uvjeti i načini zaštite od onečišćenja ili drugih utjecaja koji mogu nepovoljno djelovati na njegovu izdašnost, kakvoću i zdravstvenu ispravnost vode za piće. Zaštitna područja izvorišta Prud podrazumijevaju četiri sanitarne zaštitne zone.

Prva zona neposredno je oko užeg područja izvorišta Prud i u cijelosti je na području Republike Hrvatske. Druga, treća i četvrta zona dijelom su na području Grada Ljubuškog, a dijelom u RH. Stručna istraživanja pokazala su da do izvorišta Prud dolaze podzemne vode i iz vodotoka Trebižata do kojeg se slijevaju vode s nekoliko velikih krških izvora na širokom području zapadne Hercegovine: Grudsko vrilo, Klokun, Grabovo vrilo, izvor Vrioštice, izvori i dotoci s područja Imotsko-bekijskog polja, iz Ljubuškog polja i polja Jezerac te podzemne vode s područja ljubuških sela Hrašljana, Lisica, Hardomilja, Bijače i Zvirića te prigradskog naselja Pregrađa. Među brojnim mjerama zaštite je i žurna dogradnja kanalizacijske mreže. To će biti jedna od izravnih pogodnosti za Ljubuški.

- Usvajanjem ove odluke stvaraju se pretpostavke da naš JP Parkovi i Grad Ljubuški, i s hrvatske strane poduzeće NPKLM Vodovod, koje upravlja izvorištem Prud, potpišu sporazum na temelju kojeg ćemo moći od Hrvatskih voda tražiti budući da mi štitimo izvorište Prud, da nam pomognu u izgradnji naše kanalizacijske mreže.

Napajanje u dolini Neretve

Pritom bi 80 posto trebale financirati Hrvatske vode, a 20 posto bi sudjelovao Grad Ljubuški, odnosno JP Parkovi. Govorim o našem zapadnom dijelu od Proboja preko Radišića i ovog dijela koji smo sad uradili, gdje je kružni tok, preko obilaznice gdje bi se spajao s kružnim tokom kod novoga groblja i vodio bi dalje prema pročistaču otpadnih voda i Pregrađu - rekao je Vedran Markotić, v. d. gradonačelnika Ljubuškog, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Ljubuški, a prenio je Radio Ljubuški.

Obje strane imaju velik interes u ovome projektu. Hrvatska, jer se s izvorišta Prud napaja velik broj stanovništva u donjem toku Neretve, na poluotoku Pelješcu i otocima Korčula, Mljet i Lastovo, a Ljubuški što će time značajno unaprijediti i poboljšati kanalizacijski sustav. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?