izetbegović:

Zašto Ivanić negira da je Softić ovlašteni agent BiH

 Bakir Izetbegović
28.02.2017.
u 21:12

Iz Ureda člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića stiglo je priopćenje za javnost povodom konferencije za medije koju je danas održao Mladen Ivanić zbog otvorenog pisma iz Haaga.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Ivanić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao kako je on tvrdio sve vrijeme da će Međunarodni sud pravde u Hagu tražiti pojašnjenje vezano za status agenta Softića.

To nije ono što je Ivanić tvrdio sve vrijeme. Sve vrijeme, uključujući i u svom pismu Sudu od 13. srpnja 2016. godine, Ivanić je tvrdio da je, prema Statutu i Pravilima Suda, neophodno da Predsjedništvo BiH da novu autorizaciju agentu Softiću, odnosno da nanovo imenuje agenta Softića za postupak revizije. Sud je, međutim, u svom pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH zatražio pojašenjenje statusa agenta Softića prema postojećoj Odluci Predsjedništva BiH od 4. listopada 2002. godine.

U tom pismu Sud nije predrasuda bilo kakav stav Suda o tumačenju svog Statuta i Pravila vezano za imenovanje agenata. Umjesto što sve vrijeme tumači Statut i Pravila Međunarodnog suda pravde, Ivanić bi konačno trebao da pojasni zašto i na temelju kojih pravnih (a ne političkih) argumenata negira pravno neupitnu činjenicu da Softić i dalje ovlašteni agent BiH na temelju Odluke Predsjedništva BiH od 4. listopada 2002. godine, jer je ta odluka i dalje važeća i na snazi je.

Ivanić je na današnjoj konferenciji za novinare pročitao odlomke iz svog novog pisma Sudu, koje je već napisao i koje će neki njegov specijalni izaslanik uručiti Sudu 2. ožujka. U tom pismu Ivanić ponavlja ono što je već jednom rekao na konferenciji za novinare u Beogradu 22. veljače, a to je da će Sudu reći da to pismo piše u svojstvu predsjedatelja Predsjedništva BiH, odnosno kao “Suveren” države Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Ivanić je danas potvrdio kako će u tom svom novom pismu Sudu svoje privatno mišljenje predstaviti kao službeni stav Predsjedništva BiH. Ukoliko Ivanić to zaista i uradi, bit će to zloupotreba položaja predsjedatelja Predsjedništva BiH, jer Ivanić, bez obzira što je u ovom trenutku predsjedatelj Predsjedništva BiH, nema pravo da u ime Predsjedništva BiH Sudu iznosi svoja mišljenja i tumačenja kao službeni stav Predsjedništva BiH, jer o tim njegovim mišljenjima i tumačenjima ne postoji konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH, niti su ta njegova privatna mišljenja i tumačenja zasnovana na bilo kakvim činjenicama i ustavno-pravnim argumentima.

Ivanić je na današnjoj konferenciji za novinare također kazao kako će u svom novom pismu Sudu napisati da je Predsjedništvo BiH održalo “sjednicu” 23. veljače 2017. godine i konstatovati da na toj “sjednici” Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o podnošenju zahtjeva za reviziju. Kao što je dobro poznato, ta “sjednica” Predsjedništva BiH je prekinuta, dakle nije održana, zbog nedostatka kvoruma, jer su je napustili Izetbegović a zatim i Čović, a Predsjedništvo BiH se na toj “sjednici” nije izjašnjavalo niti je glasalo o bilo kakvoj odluci, navodi se u priopćenju iz ureda Bakira Izetbegovića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije