važno pojašnjenje

Zašto oni koji su cijepljeni i dalje moraju nositi maske u zatvorenom prostoru? Evo što kažu liječnici

korona maska
20.10.2021.
u 10:45

Mnoge su studije do danas potvrdile da maske štite od infekcije, nitko ne zna koliko točno ali smatraju stručnjaci da oko 70 posto ili više

Kako se delta-soj i dalje nesmetano širi svijetom, i dalje traje „sezona maski“. Dr. Jennifer Balkus, profesor epidemiologije u Washingtonu smatra kako su maske važan i dostupan alat kojeg i dalje moramo koristiti, piše Ordinacija.hr.

Zašto maske moraju nositi cijepljene osobe? Evo odgovora.

BROJ SLUČAJEVA JE I DALJE VISOK

Ne možemo još govoriti kako je sve u redu jer broj slučajeva i dalje raste, a posebno kod necijepljenih osoba. Jučer je, prema podacima koje je dao Stožer u Hrvatskoj,  zabilježeno 1.741 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je činio ukupno 9.894. Među njima je 947 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata. Preminulo je 21 osoba. Podaci jasno ukazuju na činjenicu da je potrebna svaka vrsta opreza.

ČAK SE I CIJEPLJENE OSOBE MOGU ZARAZITI

Postojeća cjepiva protiv ove bolesti su i dalje dobra zaštita od delta-soja, ali ne jednako jako kao od prethodnih varijanti virusa. To znači da se možete zaraziti iako ste cijepljeni dva puta bilo kojim od cjepiva, a to se naziva probojnom infekcijom. I dok su simptomi infekcije blagi kod cijepljenih osoba, ipak se može raditi o ozbiljnom ishodu, pa je tako liječnica s UCLA sveučilišta, Ravina Kullar, izjavila kako ipak postoje slučajevi koji su primljeni na bolničko liječenje iako su cijepljeni, a posebno je opasno što još uvijek nisu potpuno jasne posljedice bolesti.

ZARAŽENE CIJEPLJENE OSOBE MOGU ŠIRITI INFEKCIJU

Kome god tekst da pozitivan rezultat, bez obzira je li osoba cijepljena ili ne, ona i dalje može prenositi virus. To se odnosi i na one koji nemaju simptome upravo zato što je ova varijanta virusa puno zaraznija od prethodnih – broj čestica virusa u nosu je 1000 puta viša kada je u pitanju delta-soj.

CJEPIVO NE ŠTITI U POTPUNOSTI

Osobe koje imaju oslabljen imunološki sustav radi lijekova koje uzimaju ili operacija, ili su na kemoterapiji, nemaju preveliku zaštitu. Upravo je i iz tog razloga ispred nas dodatna doza cjepiva. Davanje treće doze određenim kategorijama imunokompromitiranih osoba treba razlikovati od davanja tzv. booster doza. Treća doza primjenjuje se zbog ograničenog, tj. slabijeg imunološkog odgovora. Treću dozu treba shvatiti kao dodatnu dozu osobama za koje je pretpostaviti da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor. Za razliku od dodatne doze, docjepljena booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja kako bi se produžila duljina trajanja zaštite stečene primarnim cijepljenjem, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

CJEPIVO NAKON NEKOG VREMENA NIJE VIŠE TAKO DJELOTVORNO

Dokazi ukazuju na djelotvornost cjepiva, ali i na činjenicu da kroz neko vrijeme više ne djeluju tako dobro kao zaštita, dodaje dr. Kullar. U Americi se od prošlog mjeseca daju dodatne doze, oko 8 mjeseci nakon primitka druge doze.

MASKE ŠTITE UČINKOVITO

Mnoge su studije do danas potvrdile da maske štite od infekcije, nitko ne zna koliko točno ali smatraju stručnjaci da oko 70 posto ili više. No masku morate nositi ispravno, a važno je da vam pristaje, čak i ako je platnena. Isto tako pazite da ne nosite stalno istu masku, ako je moguće perite ju a ako ne koristite nove.

“Kroz masku morate moći disati ali ona ne smije imati praznog prostora oko kože. Najvažnije je možda da su vam ugodne za nošenje jer ćete ih ponekad morati imati i satima na licu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?