Parlament BiH

Zastupnici pitali o ljudskim pravima, ali i naoružavanju zemalja u regiji

24.10.2017.
u 13:10

Zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je danas odgovor od ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka u vezi nepoštivanja, kako je kazao, ljudskih prava veleposlanice Mirsade Čolaković.

Arnaut je ocijenio da se prema njoj postupalo krajnje nefer nakon situacije predaje zahtjeva za reviziju presude u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Republike Srbije Međunarodnom sudu pravde u Haagu, kada je Čolaković obavljala dužnost veleposlanice u Nizozemskoj. 

Ministar Crnadak ne nazoči danas sjednici oba doma PSBiH na kojoj zastupnici i izaslanici postavljaju pitanja, a Vijeće ministara odgovara, te nije na to pitanje ni odgovoreno zbog čega je Arnaut izrazio nezadovoljstvo.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević podsjetila je danas da se BiH kao član Energetske zajednice, nalazi se u procesu usklađivanja zakonodavstva s Trećim energetskim paketom u elektroenergetskom i plinskom sektoru.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pojasnio je da je BiH od 2015. godine u fazi prilagođavanja zakonodavstva u oblasti energetike te je održano 11 ministarskih sastanaka s resornim ministrima iz Republike Srpske i Federacije BiH, radi usuglašavanja Zakona o regulatoru električne energije, prirodnog plina, prijenosu i tržištu električne energije u BiH.

Taj zakon nije usklađen s Trećim energetskim paketom i drugim zakonskim rješenjem koji se odnosi na zakon o uspostavi operatora prenosnog sustava, kada je u pitanju električna energija tekst zakona je prilagođen dogovorenim rješenjima prije svega se to odnosi na budući model operatora.

- Nakon što entiteti daju svoj stav o zakonskim rješenjima ona bi se trebala naći u parlamentu BiH, a nakon usvajanja tih zakona BiH bi bila skinuta s liste zemalja pod sankcijama Energetske zajednice - kazao je Šarović.

Zastupnik SDP-a Denis Bećirović zatražio je od Ministarstva obrane odgovor na pitanje o nepoštivanju i kršenju Sporazuma o regionalnoj suradnji (Anexa I Daytonskog mirovnog sporazuma) od Srbije i Hrvatske, a posebno u smislu naoružavanja susjednih država.

Podsjetio je da smisao tog aneksa da se ne urušava balans, za koji Bećirović sada tvrdi da je narušen smatrajući da je u tijeku utrka u naoružanju u regiji gdje se kupuju zrakoplovi, helikopteri i borbena vozila, dok se u isto vrijeme Oružane snage BiH nastoji oslabiti.

- Što je učinjeno da se ukaže na taj opasni debalans odnosno da BiH zaštiti svoje interese - naglasio je Bećirović.

Na to pitanje odgovorio je zamjenik ministrice obrane Boris Jerinić koji je podsjetio je da je Daytonski sporazum utvrdio gornji limit u pet kategorija naoružanja koji se odnose na borbene tenkove, artiljeriju kalibra većeg od 75 milimetara, oklopna borbena vozila, borbene zrakoplove i jurišne helikoptere.

Dodao je da je gornji limit određen, ali on se ne mora postići, no potvrdio je da nije došlo do kršenja tog aneksa Sporazuma jer niti jedna država potpisnica sporazuma nije dosegla gornji limit.

- BiH posjeduje 79,3 posto limita u borbenim tenkovima, Crna Gora ih nema, dok Hrvatska ima 57,1 posto i Srbija 49,89 posto. Kada su u pitanju oklopna vozila BiH ima 80 posto, Crna Gora 12,5, Hrvatska 64,12 i Srbija 71,5 posto. BiH ima 91,7 posto limita topova, Crna Gora 35 posto, Hrvatska 92,33, a Srbija 64,71 posto - istaknuo je Jerinić.

Kada je u pitanju borbeno zrakoplovstvo BiH 30,7 posto, Crna Gora 33,3, Hrvatska 19,35, Srbija 53,15 posto. U kategoriji jurišnih helikoptera BiH ima 33,33 posto, Crna Gora 85, Hrvatska 80,9 i Srbija 65,2 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?