Izmjena zakona

Zastupnici podržali inicijativu za ukidanje "bijelog kruha"

'BIH , 06.05.2009. , SARAJEVO , ZASTUPNICKI DOM FBIH , I DOK JEDNI IZLAZU I PREDLAZU MJERE ZA PREVAZILAZENJE EKONOMSKE KRIZE U FEDERACIJI ZA TO VRIJEME OSTALI ZASTUPNICI ILI NAPUSTAJU DVORANU , ILI CI
Foto: 'ZVONIMIR CORIC'
27.02.2015.
u 10:27

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je jučer prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se ukida takozvani bijeli kruh. Predlagač izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se briše odredba prema kojoj izabrani i imenovani dužnosnici na razini BiH imaju pravo na plaću godinu dana po isteku mandata, bio je Klub zastupnika SBB-a koji su naglašavali kako bi se u ovom zakonu trebao brisati članak 48., a takvim izmjenama zakona, smatraju, napravile bi se uštede od oko 6,5 milijuna KM svake četiri godine i određene uštede u svakoj pojedinačnoj godini. Da bi zakonska odredba o ukidanju “bijelog kruha” bila ukinuta, potrebno je da zakonski prijedlog dobije potporu i Doma naroda PS BiH. Tijekom rasprave zastupnik SBB-a Mirsad Đonlagić podsjetio je da su do sada o ovom prijedlogu zakona četiri radna tijela dala pozitivna mišljenja, među kojima je i Povjerenstvo za financije i proračun. Na ovaj prijedlog zakona zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović predložio je amandmane, koji nisu prihvaćeni, kao ni prijedlog da se ova točka skine s dnevnog reda jučerašnje sjednice. “Čini mi se da je ovo jedan dobar igrokaz. Lažemo javnosti da ćemo ukinuti ‘bijeli kruh’, a to jednostavno ne možemo”, rekao je Lovrinović. Zastupnik HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda osvrnuo se na činjenicu da je po osnovi “bijelog kruha” u 2014. isplaćeno 176.000 KM, a u 2013. godini 132.000 KM te da su pravni stručnjaci upozorili da bi u slučaju tužbi osoba izvedenih iz tog prava te osobe dobile spor i odštetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?