definitivni raskol?

Zastupnici SDA odbili podržati novu Vladu

18.09.2015.
u 06:15

izlaz SDA partnere mora tražiti sada ne samo u SBB-u nego i u SDP-u BiH

Dva dana trajalo je zasjedanje Županijskog odbora SDA HNŽ-a ( 16. i 17. rujna), pokušao se naći kompromis za sukobe unutar ove stranke zbog pitanja formiranja vlasti u HNŽ-u, ali se u tome nije uspjelo, piše Večernji list. Kako su nam potvrdili naši izvori iz SDA, Zijat Mušić, Zlatko Hadžiomerović i Ajman Šoše definitivno su odbili dati svoj glas novoj Vladi HNŽ-a zbog neslaganja s raspodjelom ministarskih dužnosti u toj Vladi i niza drugih razloga zbog kojih sukobi u SDA traju više od godinu dana.

Poraz SDA

Sjednica je zaključena na način da SDA u ovoj županiji nema sedam nego četiri zastupnika koji će podržati novu Vladu HNŽ-a, dok će se morati tražiti novi bošnjački partneri za sastavljanje izvršne vlasti u spomenutoj županiji. S time se SDA iz bošnjačkog izbornog pobjednika pretvara u izbornog gubitnika u HNŽ-u, a stanje oko formiranja županijske vlasti u Mostaru se dodatno zakompliciralo. - Jedino logično rješenje je da u bošnjačku kvotu stranaka uđu SDP i SBB. Tako bi dobili stabilnu vlast koja bi mogla ispuniti svoje obveze i očekivanja građana. Pregovori sa SDP još nisu vođeni, ali oni su raspoloženi za ulazak u vlast. Barem kada je u pitanju njihova mostarska organizacija. Ipak, sigurno je kako SDP neće donijeti odluku o ovome pitanju do stranačkog kongresa. Tu je i SBB s kojim još svakako treba pregovarati o ovom pitanju. Situacija jeste dodatno komplicirana, ali rješenje se može naći uz malo dobre volje - govore nam naši sugovornici.

Izetbegović nema kontrolu

Sada je sasvim jasno kako Bakir Izetbegović apsolutno nema kontrolu nad strankom u Hercegovini, što predstavlja veliki problem. S druge strane, jedanaest zastupnika HNŽ-a podržalo je formiranje nove Vlade u županiji. Oni su pozvali još jednom bošnjačke partnere na kompromis i dogovor, te na što brže formiranje županijske vlasti. - Godinu dana nismo u stanju formirati vlast u županiji, moramo se pitati kakvu poruku šaljemo biračima. Nas više ne zanima tko će biti u vlasti, važno je da dobijemo novu Vladu koja će djelovati u punom kapacitetu i početi rješavati probleme u županiji. HNŽ se mora financijski stabilizirati, moraju se provesti reforme u gospodarstvu, mora se obratiti pozornost na socijalni sektor. I sada sve to stoji zbog pojedinaca i njihovih osobnih interesa - rekli su nam jučer u HDZ-u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?