PRIMANJA DUŽNOSNIKA

Zastupnici SDP-a i SDA nastoje ublažiti smanjenje svojih plaća za 750 maraka

parlament
Foto: agencije
10.04.2014.
u 09:09

Iako je Živkovićev prijedlog protumačen kao predizborno dodvoravanje građanima, jer se drastične restrikcije u primanjima dužnosnika predlažu na samom isteku mandata, pristigli amandmani pokazuju da mnogi zastupnici žele izbjeći veće smanjenje plaća

Pred konačno izjašnjavanje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o prijedlogu zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u državnim institucijama, koji je predložio predsjedatelj Doma Milorad Živković, pristižu amandmani ostalih zastupnika.

Predizborne igre

Iako je Živkovićev prijedlog protumačen kao predizborno dodvoravanje građanima, jer se drastične restrikcije u primanjima dužnosnika predlažu na samom isteku mandata, pristigli amandmani pokazuju da mnogi zastupnici žele izbjeći veće smanjenje plaća čak i sada kada se pripremaju za odlazak iz Parlamenta. Naime, do sada upućeni amandmani vrlo jasno nastoje ublažiti predloženo smanjenje koeficijenata za obračun plaća dužnosnika.

Živković u svom prijedlogu zakona predlaže koeficijente po kojima bi najviše plaće imali članovi Predsjedništva BiH, a njihova primanja bila bi 3,3 puta veća od prosječne plaće u državi, a ostalih visokih dužnosnika od tri do 3,2 puta. Živković tvrdi kako bi troškovi za plaće i naknade bili smanjeni za 42 posto.

Međutim, zastupnici SDP-a i SDA su predložili amandmane kojima se predlažu veći koeficijenti od ovih za plaće dužnosnike, što znači da bi njihova primanja bila tek neznatno smanjena u odnosu na sadašnje stanje. Zastupnici SDA Salko Sokolović i Amir Fazlić predlažu da umjesto 3,3 puta plaća članova Predsjedništva BiH bude pet puta veća od prosječne plaće u BiH, a da njihova, odnosno zastupnička plaća umjesto tri puta, kako to predlaže Živković, bude četiri puta veća od prosječne plaće radnika u zemlji. Zastupnici SDA tvrde da bi se i na ovaj način ostvarile uštede u odnosu na sadašnje stanje. Doduše, ne za 42%, kako je to predviđeno u prijedlogu zakona, već 30%. Na ovaj način se dužnosnici, uključujući i zastupnike, ne bi odrekli velikog dijela primanja, a u javnosti bi se stvorio željeni efekt, odnosno slika o smanjenju dužnosničkih plaća.

Ublažiti smanjenje plaća

Vrlo sličan SDA-ovom je i prijedlog amandmana SDP-ovog zastupnika Ante Domazeta. On bi, također, ublažio smanjenje plaća koje predlaže Živković u svom zakonu pa umjesto koeficijenta pet za obračun plaća članova Predsjedništva predlaže koeficijent 4,5, a za zastupnike umjesto 3,1, koeficijent četiri. Poput Fazlića i Sokolovića, Domazet amandmanima pokušava ‘spasiti’ oko 750 maraka svoje i mjesečne plaće svojih kolega u Parlamentu. U nezgodnoj su situaciji, pola godine prije izbora moraju se izjasniti o smanjenju svojih plaća, a kada već ne mogu biti potpuno protiv toga, onda nastoje barem ublažiti smanjenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije