sjednica

Zastupnički dom PFBiH usvojio rebalans proračuna FBiH za 2017. godinu

06.12.2017.
u 17:32

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je rebalans ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH u iznosu od 2.694.426.725 KM i koji je manji u odnosu na usvojeni proračun Federacije BiH za 2017. godinu u iznosu od 50,2 mil. KM.

Da bi stupio na snagu potrebno je da predloženu odluku o rebalansu proračuna usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH, što je planirano sutra na izvanrednoj sjednici.

Ključni razlog za pripremu i usvajanje izmjena i dopuna proračuna su neplanirani prihodi po osnovi sredstava iz klirinškog duga Ruske Federacije u iznosu od oko 72,5 milijuna dolara.

Slijedom toga, Vlada je usvojila Informaciju o inicijativi za financiranje infrastrukturnih projekata iz akumulirane dobiti javnih preduzeća.

Vlada se opredijelila da sredstva iz klirinškog duga u iznosu od 107 milijuna KM budu usmjerena za unaprjeđenje cestovne infrastrukture, odnosno izgradnju autocesta i brzih cesta.

Dio tih sredstava u iznosu od 7,7 milijuna KM, bit će usmjeren i za izmirenje obaveza iz ranijeg razdoblja prema poljoprivrednicima.

Izmjenama i dopunama proračuna kapitalni izdaci i transferi povećani za 111.739.336 KM. S druge strane, smanjena je potreba za zaduživanjem s obzirom da su iskorišteni vlastiti izvori financiranja.

Prihodi od poreza povećani su za ukupno 49,3 milijuna KM što predstavlja rezultat poboljšane naplate prihoda od indirektnih poreza i prihoda od poreza na dobit.

Također, neporezni prihodi su povećani za 90,5 milijuna KM kao rezultat pojačane naplate prihoda od krajnjih korisnika koji su na temelju svojih kreditnih obaveza dužni iste uplaćivati u proračun Federacije BiH.

Kada su u pitanju rashodi rebalansa proračuna FBiH za 2017. godinu, Vlada FBiH je ostala opredijeljena u provođenju restriktivne proračunske politike te su tekući rashodi smanjeni za 33,8 milijuna KM.

Smanjeni su i izdaci za kamate s obzirom da je Vlada odustala od emisije ukupno 100 milijuna KM trezorskih zapisa zbog poboljšane likvidnosti proračuna Federacije BiH.

Kapitalni izdaci i transferi povećani su za 116 milijuna KM odnosno za 300 posto u odnosu na planirane i ovo je prevashodno rezultat raspoređivanja sredstava klirinškog duga na izgradnju putne infrastrukture.

Predviđen je kapitalni transfer JP Autoceste FBiH u iznosu od 107 milijuna KM, koji će biti usmjeren na izgradnju brze ceste Lašva – Nević polje gdje se namjerava usmjeriti 100 milijuna KM i dionicu autoceste mostarska zaobilaznica Sjever i Jug, gdje se namjerava usmjeriti sedam milijuna KM.

Rebalansom su također planirana sredstva od GSM licence koja će u narednom periodu biti uplaćena u budžet FBiH od Vijeća ministara u iznosu od ukupno oko 4,5 milijuna KM, a koja su namjenjena za izgradnju magistralnih i lokalnih cesta.

Vlada je rebalansom planirala dodatnih 7,5 milijuna KM u izgradnju infrastrukture na aerodromima u Mostaru, Tuzli i Bihaću iz namjenskih sredstava putničke avio takse.

Navedenim rebalansom predviđeno je povećanje broja uposlenih u okviru Vrhovnog suda kako bi se započela procedura prijema sudija, ali i tužitelja u Federalnom tužiteljstvu već u ovoj godini, a što se nalaže u nastavku implementacije seta antikoruptivnih zakona. 

Također, usvojen je i popratni akt Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o njegovom izvršavanju.

Komentara 1

AF
Affiliate
19:02 06.12.2017.

Trebaš posao ili želiš dodatnu zaradu? Onda je SFI prava mjesto za vas. To je online posao koji od vas zahtjeva samo da utrošite vrijeme i trud, ne može se zaraditi preko noći ali dugoročno se jako isplati i može vam osigurati stalna primanja. Isplata je moguća i na Payoneer karticu koju možete besplatno dobiti nakon što zaradite prvih 20$ tako da račun u banci nije potreban. Registrujte se: https://goo.gl/5Up1mW

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije