sve manje učenika

Zatvaraju se škole i umiru čitava sela

24.07.2017.
u 19:54

Vlada Republike Srpske treba odlučiti koliko od 89 škola, koje ne ispunjavaju uvjete za rad u smislu adekvatnog broja učenika, bit će ugašeno. Za to vrijeme roditelji koji su primorani voziti svoju djecu kilometrima dalje u školu, svjedoče da zatvaranjem škola, umiru i sela, javlja N1. 

Konotari na Platou Manjače gotovo su pusti. Veseli glasovi djece odavno se ne čuje u ovom selu. Stanislav Simić je jedan od rijetkih oženjenih, obiteljskih ljudi s djecom. Sina vozi u školu svaki dan u susjedno selo jer je lokalna škola zatvorena zbog nedostatka učenika. 

"Ili bi morao mijenjati sredinu ili dijete moram voziti u školu. Kako vrijeme odmiče tako se selo zatvara", kaže Stanislav.

"Ja sam u ovom selu kao portir", priča za N1 sjećajući se kako je u seoskoj Osnovnoj školi Petar Kočić nekad bilo. Svaki od prva četiri razreda kada je Stanislav išao u školu imao je po četiri odjela od 20-ak učenika. Sada vjeruje da je ostankom u selu napravio životnu pogrešku.

"Nema uvjeta za život. Vezati djecu za život ovdje je moja životna pogreška. Ne bih da je i oni naprave. Jedno vrijeme je bilo stanovništva", otkriva on.

Pust i zaključan je objekt škole Petar Kočić u Konotarima. Jedino stara obavijest iz 2014. podsjećaju da su ovdje nekad boravila djeca. Podsjećaju i preostali stanovnici.

"Nema sada, a bila su dva odjeljenja. Tu je narod živio, a kada je škola zatvoren od toga nema ništa. Nema naroda kad nema škola? Pa nema, pod milim Bogom", dodaje Željko Zvonar, neženja iz Konotara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?