KPZ Banja Luka

Zatvorenici šiju cipele za njemačko tržište

18.09.2016.
u 08:00

Dugi i sumorni zatvorski dani postali su nešto kraći i vedriji za tridesetak zatvorenika koji su našli mjesto za šivaćim strojevima u Beminu pogonu u Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka, piše “Glas Srpske”. Banjolučka tvornica obuće Bema otvorila je proizvodni pogon u krugu zatvora u Tunjicama gdje zatvorenici u dvije smjene proizvode dijelove obuće. Umjesto besposličarenja u ćeliji, osuđeni za šivaćim strojevima kroje i šiju dijelove obuće koju radnici Beme u svojim pogonima ugrađuju u finalni proizvod namijenjen za njemačko tržište.

Proizvodni pogon smješten u zatvorenom dijelu KPZ-a usrećio je osuđenike koji krate vrijeme i ujedno zarađuju za džeparac. Tehnički direktor Beme Marinko Umičević, koji je poznat po originalnim poslovnim idejama, kaže kako će zapošljavanje bar djelomično poboljšati položaj zatvorenika. - Za sada je zaposleno tridesetak osuđenika, ali planiramo proširiti obujam poslova pa će biti posla za pedesetak zatvorenika u Tunjicama. Ideja je odlična, prezadovoljan sam i vjerujem kako će osuđenici imati posla tijekom cijele godine, kaže Umičević.

Radnici Beme su po vlastitoj želji posao koji trenutačno obavljaju zatvorenici ranije nosili kući, a uglavnom je riječ o ručnom šivanju i vrnčanju.

Zaposlenici Beme obučavali su zatvorenike 15 dana, a proizvodnja je počela 1. rujna.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?