Građani uzalud čekaju pojeftinjenje

Zaustavljen rast cijena hrane u svijetu, a u BiH još nema pada

hrana
08.03.2015.
u 09:39

Globalne cijene hrane u svijetu već duže vrijeme su u opadanju. U veljači ove godine su opale za visokih jedan posto, na najnižu razinu u posljednje četiri i pol godine

Globalne cijene hrane u svijetu već duže vrijeme su u opadanju. U veljači su opale za visokih jedan posto, na najnižu razinu u posljednje četiri i pol godine, priopćila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO). U priopćenju se navodi da su cijene žitarica, mesa i šećera umanjene, cijena ulja je mirovala, a samo su mliječni proizvodi značajno poskupjeli.

Uzaludna očekivanja

Uzalud građani u BiH željno očekuju da cijene namirnica napokon počnu padati. Nije da nema razloga za to – gorivo je obuzdalo rast, značajno je i pojeftinilo. Primjetan je pad prometa koji u slučaju pojedinih artikala, posebice onih luksuznih, iznosi i 50 posto. Plaće djelatnika ne rastu, zapravo padaju, cijene u okruženju uglavnom su niže, jeftina radna snaga... Unatoč svim činjenicama, dovoljno je pogledati u statističke pokazatelje i konstatirati kako su pojeftinjenja tek neznatna, dok poskupljenja dolaze tiho, ali sigurno.

- Ja nisam primijetila neka pojeftinjenja. Doduše, ima dosta akcija te se neki artikli prodaju jeftinije. Nažalost, to je ili loša roba koja se ne prodaje, a ponekad je i rok trajanja pri kraju. Zapravo, želite li kupiti nešto kvalitetno, morate duboko zavući ruku u džep, tvrdi domaćica, dodajući kako se na radiju, ali i televiziji, umjesto kvalitetnih emisija, uglavnom mogu čuti i vidjeti razne reklame i ponude robe sumnjive kvalitete.

Zaustavljen rast u svijetu

Velika proizvodnja na globalnoj razini, niska cijena nafte i ograničena potražnja iz velikih uvoznika, uključujući Kinu, pomogli su da se zaustavi rast cijena hrane. Hrana je počela pojeftinjavati u travnju 2014. godine, a indeks je trenutačno najniži od srpnja 2010. godine. FAO prognozira da će proizvodnja hrane u 2015. godini dostići 2542 milijarde tona.

Cijene životnih namirnica u BiH, ali i ostalim zemljama Balkana su nerijetko skoro iste ili približne onima u najbogatijim zemljama Europe i svijeta gdje su prosječna primanja građana za pet, ali i deset puta veća od prosječnih primanja građana na Balkanu. - Ponekad čujem od trgovaca kako je ovdje sve jeftinije nego u Hrvatskoj, a posebice u Njemačkoj. To nije istina! Bila sam kod sina u Zagrebu i mogu vam reći da je većina proizvoda jeftinija. Jedino su skuplji restorani, tvrdi naša sugovornica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije