prvih devet mjeseci

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a ostvario višak prihoda

08.11.2018.
u 14:53

Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) za prvih devet mjeseci ove godine pokazalo je da je Zavod ostvario 2,9 milijuna maraka više u odnosu na planirano.

"U proteklih devet mjeseci Zavod je ostvario višak prihoda u odnosu na planirana sredstva u iznosu od 2.978.537 maraka. U ovaj financijski rezultat uključen je cijeli iznos prihoda od redovite distribucije premije osiguranja kao i prihoda od paušalnih troškova inozemnog osiguranja koji su neusporedivo bolji u odnosu na ranija vremena. Pored navedenih prihoda, na ovakav financijski rezultat utjecali su i prihodi od doprinosa zaposlenih koji su, u ovom razdoblju, viši od planskog prosjeka", kazao je na sjednici Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a direktor Zavoda Rade Bošnjak.

U razdoblju od 1. 1. do 30. 9. 2018. ostvareni su prihodi od 101.155.787 KM i rashodi od 93.407.359 KM. Niže izvršenje rashoda u odnosu na plan, u prva tri kvartala, iznosi 4.769.891 KM i uglavnom se odnosi na planirane projekte i tranšu kredita čija se realizacija očekuje do kraja godine i koja će dovesti do povećanja rashoda.

Drugim riječima, realizacijom nerealiziranih projekata i obveza koje će Zavod realizirati do kraja godine financijski rezultat biti će sasvim drugačiji, priopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

I pored dobrih poslovnih rezultata, Bošnjak upozorava kako se otežano poslovanje pojedinih obveznika uplate doprinosa, kao što je trenutačno slučaj s Aluminijem d.d. Mostar, može do kraja godine negativno odraziti na prihodovnu stranu Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

Upravno vijeća Zavoda na današnjoj je sjednici donijelo odluku kako će cijena elektroničke zdravstvene iskaznice biti jednu konvertibilnu marku, koliko košta i papirnata zdravstvena iskaznica.

Istaknuto je kako će E-iskaznica osiguranicima donijeti niz benefita, među kojima je i prestanak potrebe odlaska osiguranika u područne urede Zavoda, zbog ovjere zdravstvenih knjižica, jer će e-iskaznice imati elektronsku ovjeru evidentiranu u Integriranom zdravstvenom informacijskom sustavu (IZIS).

Na sjednici je utvrđena i visina premije osiguranja (markice) za 2019. godinu, a cijena će biti 20 maraka, kao i proteklih godina. Iz Zavoda podsjećaju kako su djeca do 18 godine života oslobođena obveze plaćanja premije osiguranja.

Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ razmatralo je Izvješće o upućivanju na liječenje izvan HNŽ-a za prvih devet mjeseci ove godine. Podaci iz tog izvješća ukazuju da je i dalje prisutan velik broj oboljelih osoba kojima se dijagnostika i liječenje ne mogu završiti u ugovornim bolničkim ustanovama unutar županije (maligne bolesti i oboljenja kod djece).

U promatranom razdoblju zabilježen je veći broj slučajeva akutne leukemije i aplastične anemije, a liječenje istih zahtjeva usluge koje se zbog svoje kompleksnosti ne mogu pružiti u zdravstvenim ustanovama HNŽ.

Izvješćem o potrošnji lijekova s liste lijekova evidentiran je neznatan porast broja ispisanih recepata uz smanjenje broja propisanih pakiranja i utrošenih sredstava u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Promatrajući ukupnu potrošnju lijekova s liste lijekova evidentno je kako 85 posto ukupne potrošnje lijekova s liste lijekova otpada na kronične terapije. Posljednje četiri godine evidentan je stalni porast broja osiguranika oboljelih od dijabetesa, benigne hipertrofije prostate i inhalatora za liječenje astme s pridruženim stanjima, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije