Parlament BiH

Završena jedna i odmah počela druga sjednica Zastupničkog dom

05.07.2017.
u 11:35

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH se po okončanju rasprave o materijalu s oznakom „povjerljivo“, koji su zastupnici razmatrali bez prisutnosti javnosti, izjasnio o svim točkama dnevnog reda sjednice koja je prekinuta 14. lipnja, a nastavljena jutros.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, koji je predložio zastupjnik Damir Arnaut, je zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a prilikom glasovanja upućen Povjerenstvu Kolegija na usuglašavanje.

Predloženim zakonom se, između ostalog, predviđa da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva nad vozilima pod pratnjom.

Zastupnici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravnog povjerenstva o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač zastupnik Denis Bećirović, te je predloženi zakon vraćen povjerenstvu da ga ponovno razmotri i sačini novo mišljenje.

Podržani su principi Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru, čiji je predlagač Privremeno zajedničko povjerenstvo oba doma Parlamenta BiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Zastupnici su, između ostalog, usvojili Godišnje konsolidirano izvješće interne revizije za 2016. godine, te Konsolidirano izvješće o sustavu financijskog upravljanja i kontrole za 2016.

Usvojeno je i Izvješće o provođenju zakona iz nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u 2016. godini, kao i Izvješće o zaštiti osobnih podataka u BiH za 2016. godinu.

Zastupnički dom je imenovao Tatjanu Klječanin-Martić za člana i predsjedateljicu Neovisnog odbora kao neovisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine iz srpskog naroda.

Inicijativa Denisa Bećirovića, kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi Zakon o kinematografiji BiH nije usvojena zbog nedovoljne podrške zastupnika iz RS-a.  

Usvojena je inicijativa Mladena Bosića, kojom se „zadužuje Regulatorna agencija za komunikacije da Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dostavi informaciju o rezultatima usklađivanja cijena usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regionu i Europi, u skladu sa zaključcima usvojenim na 23. sjednici Doma, održanoj 12.1.2016.“

Između ostalog imenovano je Istražno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje utroška sredstava Izvozno-kreditne agencije BiH i sredstava prikupljenih i namijenjenih gradnji puteva.

Data je suglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora, te je usvojen materijal s oznakom „povjerljivo“, čime je okončana ova sjednica Zastupničkog doma.

Odmah po okončanju ove počela je nova sjednica Zastupničkog doma državnog parlamenta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?