sarajevo

Završena sjednica Vlade Federacije BiH

dfsdf
Foto: FENA
23.02.2017.
u 13:57

Vlada Federacije BiH danas je na 92. sjednici, koja je završena u Sarajevu, utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Tome je prethodila javna rasprava provedena shodno zaključku Doma naroda Parlamenta FBiH.

Dopunjene su odredbe koje se odnose na to da Zakon, pored ostalog, uređuje i materiju u vezi obaveza za društveno odgovorno priređivanje igara na sreću, zabranjenih aktivnosti i oporezivanja dobitaka ostvarenih u igrama na sreću i nagradnim igrama.

Kad je riječ o pripadnosti prihoda od poreza na dobitke, prihod od obustavljenog i plaćenog poreza će biti usmjeravan u proračun općina/gradova gdje se nalaze uplatna mjesta (poslovnice) u kojima je dobitak ostvaren, sa iznimkom poreza naplaćenog od dobitaka ostvarenih u internet i SMS igrama, koji je prihod proračuna Federacije BiH.

Danas su utvrđeni i u parlamentarnu proceduru upućeni prijedlozi tri zakona kojima je utvrđeno da Goražde, Cazin i Livno dobijaju status gradova. Zakonima su određene teritorije, propisana svojstva, organi, način izbora gradskih vijeća i gradonačelnika, uređeno donošenje privremene statutarnih odluka i statuta, raspisivanje izbora i druga bitna pitanja.

Usvojen je i Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih Proračunom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta. Sredstva za realiziranje ovog programa, u ukupnom iznosu od 4.380.000 KM, bit će isplaćena korisnicima sredstava kao nepovratna (grant).

Danas donesenom Odlukom, Vlada FBiH je odobrila Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta 2.000.000 KMproračunskih sredstava za realizaciju Programa “Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta” za 2017. godinu. Ova sredstva bit će uvećana za iznos naplaćenih glavnica prethodno plasiranih kredita u visini od 3,5 do četiri milijuna KM, tako da će ukupno po javnom pozivu biti dodijeljeno između 5,5 i šest milijuna KM za ove namjene.

Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, usvojila 22.600.000 konvertibilih maraka vrijedan Plan povratka, gradnje i održivog povratka za 2017. godinu.

Planom su predviđeni rekonstrukcija i obnova individualnih stambenih objekata dodjelom građevinskog materijala, zatim sredstava za obnovu i za ugradnju građevinskog materijala, rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih objekata po sistemu “ključ u ruke”, rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih objekata “pojedinačni-urgentni slučajevi”, kao i sanacija objekata stradalih u elementarnim nepogodama.

Osim transfera Vlade FBiH, očekivani izvori financiranja su kreditna sredstva OPEC-a, Regionalni stambeni program u BiH, Saudijski fond za Bosnu i Hercegovinu i Razvojna banka Vijeća Europe.

Federalna vlada donijela je Odluku o davanju na korištenje helikoptera BELL-206 L1 Long Ranger Federalnoj upravi civilne zaštite, koja će snositi troškove registracije, osiguranja, servisiranja i druge troškove koji mogu nastati upotrebom ove letjelice, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?