Ptice

Završeno prebrojavanje ptica na području Hutova blata i Čapljine

prebrojavanje
20.01.2016.
u 07:15

Na vodama čapljinskog područja i močvarama Hutova blata završeno je prebrojavanje ptica močvarica koje se u organizaciji Biroa za istraživanje vodenih ptica u svijetu vrši od 1967. godine, a u BiH od 1998, piše Večernji list BiH.  Za prve rezultate zamolili smo Josipa Vekića, koordinatora između nevladinih organizacija s juga Hercegovine i međunarodnih organizacija. - Na području Hutova blata ustanovili smo više od 25.000 ptica močvarica. Obavljeno je i prebrojavanje na Neretvi gdje je evidentirano oko 500 ptica raznih vrsta, uz nešto više kormorana i mlakuša. Na području Svitavskog jezera najbrojnija je liska - više od 19.000 jedinki. Čak 90 posto ptica Svitavskog jezera su liske, a na području gornje akumulacije, prirodnog Deranskog jezera, jezera Jelim i sliva Krupe, koji čine Gornje blato, većinom obitavaju patke. Ima ih oko 5000.

Raritet

Kao rijetkost treba izdvojiti oko 300 jedinki patke kreketaljke. Usporedbe radi, kad neki iskusni ornitolozi iz RH evidentiraju, primjerice, 12, 15 ili 20 jedinki, onda to ističu kao raritet, a mi na području Deranskog jezera imamo koloniju od 300 jedinki. Ove godine imamo i veću populaciju velikog vrana, odnosno kormorana. Na području Jelima obitava oko 700 jedinki. Vjerojatno je razlog tomu riba, što je također jedan lijep podatak. Na rijeci Krupi izbrojeno je više od 380 ptica, od čega je više od 300 malih kormorana, a ostalo su patke. Brojenje je obavljeno i na rijeci Bregavi gdje je evidentirano oko 220 ptica, gotovo isključivo patki. Nije došlo do smanjenja, što je najvažnije, mali je porast. Imali smo i problema s krivolovom na Svitavskom jezeru. Da nije toga, bila bi još koja ptica. Treba napomenuti kako je prebrojavanje vršeno po za zimu toplom vremenu, što se također odrazilo na konačni broj. Sigurno bi sa zahladnjenjem posljednjih dana bila i koja ptica više, ali za ovu godinu to je to, kaže Vekić.

Privlačenje turista u PP

U najvažnijem staništu ptica močvarica u Hutovu blatu, u odnosu na prošlu godinu kada je tijekom brojenja utvrđene 23.500 različitih vrsta, došlo do laganog rasta. U odnosu na konac prošlog i početak ovoga desetljeća, u posljednje dvije godine uočljiv je porast broja ptica u Hutovu blatu, što ekologe može radovati, ali brojevima ne smijemo biti zadovoljni, naprotiv, kapaciteti Parka prirode procjenjuju se bar na dvostruko više. Naravno, u ovakvim vremenima prioriteti bi trebali biti promatranje ptica i privlačenje turista, a ne pucanje na ptice, što je još uvijek praksa koju je teško iskorijeniti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije