Nijedna razina BiH više ne podržava uvjete MMF-a

Zbog blagdana bi radnici u BiH ostajali bez dijela plaće

radnici
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
05.03.2014.
u 13:18

Republika Srpska zakon neće donositi bez suglasnosti radnika u entitetu

U pismu namjere upućenom MMF-u vlasti BiH opredijelile su se za ispunjavanje uvjeta među kojima je usvajanje novih zakona o radu, uštede na svim razinama i na prodaju nekih strateških javnih poduzeća posebno u Federaciji, danas je na snazi druga priča. Nijedna razina BiH više ne podržava uvjete MMF-a, a najviše kontroverzi izaziva zakon o radu do svibnja ove godine kojim je definirano jednostavnije otpuštanje radnika, te odbijanje od plaća zbog vjerskih blagdana. To su samo neki od detalja koji se traže novim zakonom o radu. Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Ron van Roden tijekom razgovora s partnerima u BiH nije htio precizirati hoće li biti posljedica po aranžman BiH s MMF-om, ako ne dođe do usvajanja novog zakona o radu u oba entiteta.

- Stopa nezaposlenih u BiH izuzetno je visoka, posebno među mladima, istaknuo je Roden navodeći da je to jedan od razloga za donošenje novog zakona o radu, ali o detaljima tog zakona nije govorio. Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović ističe kako ovakvi uvjeti nisu prihvatljivi. - To za nas nije izvodljivo, prvenstveno jer je stav Vlade da se sva važna pitanja sustavnog karaktera rješavaju po principu dijaloga, a ne nasilnim donošenjem određenih zakonskih rješenja kojima neće biti zadovoljni svi socijalni partneri - rekla je premijerka Cvijanović. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da se novi zakon o radu neće usvojiti bez suglasnosti radnika: - RS samo misli da za budućnost stand-by aranžmana odgovornost snose rigorozni uvjeti koje postavlja MMF, ne mi - istaknuo je prvi čovjek RS-a.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije