potrošačka košara skuplja za 255 KM

Zbog divljanja cijena hrane zemlje EU-a smanjuju PDV, u BiH tek prijedlozi i čekanje

kupovina
24.02.2022.
u 08:30

U samo tri mjeseca mjesečna potrošačka košarica četveročlane obitelji skuplja je za 255 KM. U deset godina cijena košarice skočila je za 800 konvertibilnih maraka, dok je prosječna plaća rasla za svega 200 KM

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju kako je svako šesto kućanstvo u BiH siromašno. Alarmantan je podatak da 15 posto građana ove zemlje živi u apsolutnom siromaštvu, dok je čak polovina stanovništva na rubu siromaštva. Ti bi podaci, ako se nastave inflacija i divlji rast cijena, do kraja godine mogli biti još porazniji, piše Večernji list BiH

Mizerna košarica

U samo tri mjeseca mjesečna potrošačka košarica četveročlane obitelji skuplja je za 255 KM. U deset godina cijena košarice skočila je za 800 konvertibilnih maraka, dok je prosječna plaća rasla za svega 200 KM. Stanje je, tvrdi sve veći broj građana, postalo neizdrživo te očekuju poteze od vladajućih kako bi se zaustavio rast cijena barem osnovnih životnih namirnica. Jedno od rješenja koje bi koliko-toliko smanjilo pritisak na kućne proračune i omogućilo preživljavanje velikom broju građana je smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice ili pak njezino potpuno ukidanje privremeno dok se situacija na svjetskom tržištu ne stabilizira. Tim putem već je krenuo određen broj zemalja. Od 1. veljače u Poljskoj su kruh, mliječni proizvodi, meso i prerađevine te mnogi drugi proizvodi oslobođeni od poreza na dodanu vrijednost, a PDV je smanjen i na gorivo s 23 na osam posto. Poljska vlada priopćila je da će ta mjera u borbi protiv inflacije ostati na snazi pola godine.

U prosincu je stopa inflacije iznosila 8,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan izjavio je da ta zemlja u okviru programa pojednostavljenja sustava PDV-a smanjuje PDV na osnovne prehrambene proizvode s dosadašnjih osam na jedan posto.

Objasnio je da smanjenje stope PDV-a na jedan posto uključuje i brašno, rižu, tjesteninu, meso, ribu, čaj, kavu, vodu, mlijeko i mliječne proizvode, sireve, jaja, jestiva ulja, šećer i šećerne proizvode, voće, povrće, orahe, mahunarke i druge namirnice koje čine važan dio potrošačke košarice.

Niža stopa PDV-a

Kada je riječ o BiH, zastupnici SNSD-a su Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali i u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim je predviđeno uvođenje niže stope PVD-a na lijekove i osnovne životne namirnice.Tekst prijedloga podrazumijeva smanjenje stope PDV-a na 10 posto za određenu skupinu proizvoda kao mjere koje imaju prvenstveno socijalni karakter. Niža stopa PDV-a predviđena je za lijekove, brašno, kruh, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog podrijetla, sol, šećer i homogeniziranu dječju hranu.U slučaju usvajanja ovog zakonskog rješenja računi za osnovne životne namirnice bili bi neznatno niži s obzirom na to da trenutačno stopa PDV-a u BiH iznosi 17 posto. Građani kažu kako bi zbog novih najava rasta cijena i sve lošijeg socijalnog statusa bolje rješenje bilo nulta stopa na osnovne životne namirnice, a uvećana za proizvode koji se smatraju luksuzom. Inače, najniže su stope PDV-a u Libanonu (10%), Švicarskoj (8%), Tajlandu (7%), Dominikanskoj Republici (6%) i Singapuru (5%). U Argentini je standardna stopa PDV-a postavljena na 21%. U Kini je 1. svibnja 2018. stopa PDV-a smanjena sa 17 na 16%. Isti iznos PDV-a je u Meksiku. U Južnoj Africi PDV je 15%, u Južnoj Koreji i Indoneziji 10%. U Saudijskoj Arabiji PDV je uveden 1. siječnja 2018., i to po stopi od 5%. U Indiji i Brazilu stopa PDV-a ovisi o kategoriji proizvoda i odluci saveznih država. Za većinu osnovnih dobara PDV u Indiji je 4 do 5%, u Brazilu u prosjeku 17%. U Australiji, Kanadi, Sjedinjenim Državama i Japanu nema PDV-a.

Umjesto njega postoji porez na promet. Prosječna kamatna stopa ovog poreza u SAD-u i Kanadi, ovisno o državi, iznosi 2 do 15% i 5 do 6%, u Australiji 10% te u Japanu 8%. Hrvatska ima stopu PDV-a od 25%, jednako kao i Danska, Švedska, Norveška, dok je u Finskoj 24%. U Austriji i Velikoj Britaniji PDV je 20%, Belgiji i Nizozemskoj 21%.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?