Brčko:

Zbog korupcije podignute optužnice protiv dvojice vladinih službenika

Brčko:
21.09.2016.
u 16:15

 Zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela korupcije, Tužiteljstvo Brčko distrikta podiglo je optužnice protiv službenika Vlade Distrikta Senada Alića (43) i Mehmeda Topčagića (32) iz Brčkog zaposlenih u Odjelu za zdravstvo i ostale usluge, odnosno Odjelu za obrazovanje. 

Senad Alić (43), koji je inače zaposlen u službi za braniteljsko-invalidsku zaštitu, tereti se kako je u više navrata uzimao novac od jedne šehidske obitelji kako bi joj osigurao donaciju za gradnju, dok se Mehmed Topčagić (32) tereti da je kao vršitelj dužnosti šefa Pododjela za zajedničke poslove u Odjelu za obrazovanje nesavjesno proveo postupak javne nabavke školske literature u jednom slučaju.

 Obje optužnice proslijeđene su nadležnom sudu Distrikta na daljnji kazneni postupak u okviru kojeg su u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđene, nakon čega slijedi postupak po prethodnim prigovorima i izjašnjenje o krivici optuženih.

Optuženom Aliću Tužiteljstvo Distrikta stavlja na teret da je tijekom 2013. i 2014.godine od članova jedne šehidske obitelji u više navrata zahtijevao novac kako bi mogli ostvariti donaciju za stambeno zbrinjavanje, iako za nju nisu bili ni aplicirali. 

Kao predsjednik komisije, on se s njima više puta sastajao na raznim lokacijama tražeći svaki put da mu predaju određene iznose novca, obrazlažući to prethodnim troškovima i potrebom da časti kolege uključene u postupak, navedeno je u optužnici.

Postupajući po takvim zahtjevima optuženog, članovi obitelji R. su mu u više navrata isplaćivali novac, najčešće u iznosima od po 100 eura.

Alić je uhićen u studenom  2014. godine pri jednoj takvoj predaji dviju novčanica od po 100 eura, koje su prethodno bile označene radi simuliranog davanja potkupnine.

Nakon realizacije posebnih istražnih radnji i okončanja istrage u ovom predmetu, njemu je stavljeno na teret izvršenje kaznenog djela Primanje dara i drugih oblika koristi.

S druge, pak, strane optuženom Topčagiću stavlja se na teret da je bez prethodne provjere situacije na tržištu po izravnom sporazumu nabavio više desetina primjeraka knjiga za školsku lektiru od jednog dobavljača kojem je 2013. godine za ovu nabavku tako plaćena ugovorena cijena znatno veća od tržišne.

On je nesavjesno postupajući u službi, Distriktu prouzrokovao štetu na ime veće plaćene cijene knjiga od tržišne, u ukupnom iznosu od  1.573,05 maraka, navodi se u optužnici.

Po okončanju istrage u ovom predmetu optuženom je stavljeno na teret kazneno djelo nesavjesnog rada u službi, navodi se u priopćenju iz brčanskog Tužiteljstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?