Raspad vladajućih koalicija

Zbog krize vlasti, usvajanje državnog, ali i federalnog proračuna za 2018. je upitno

02.12.2017.
u 18:00

Permanentna politička kriza u BiH, i to na svim razinama, svakodnevno izbacuje nove goruće probleme, ali nepunih mjesec dana prije kraja godine svakako je prioritet usvajanje proračuna, piše Večernji list BiH.

Hoće li i kada do toga doći, više je nego upitno, tim prije jer federalni Parlament još nije usvojio ni rebalans ovogodišnjeg proračuna, a bez toga mnoge obveze Federacije ne mogu biti izvršene.

Spor oko trošarina

Zastupnički dom Parlamenta BiH odgodio je prošlo zasjedanje zbog situacije oko presude šestorici Hrvata u Haagu, a novi termin još nije utvrđen. Što se tiče državnog Doma naroda, zasjedanje je zakazano za četvrtak, 7. prosinca, ali na najavljenom dnevnom redu nema značajnijih, politički osjetljivijih pitanja. Tako izaslanici na ovom zasjedanju neće raspravljati ni o novom prijedlogu Zakona o trošarinama, kao ni o proračunu za sljedeću godinu. Teško je prognozirati i kako će tko glasovati kada ta pitanja dođu na dnevni red jer se odluke o tomu donose od slučaja do slučaja, bez ikakvoga poštivanja ranije uspostavljenih koalicijskih odnosa. Sukobi su na više strana i različitog su intenziteta. Među srpskim strankama je došlo do određenog “primirja”, ali su odnosi na relaciji Sarajevo - Banja Luka, između hrvatskih i bošnjačkih stranaka, kao i između SDA i SBB-a sve kompliciraniji i obilježeni takvim tenzijama da nitko ne smije prognozirati što će se u parlamentima događati idućih tjedana i mjeseci.

Nema dogovora

Najbolji pokazatelj toga je Parlament FBiH, gdje ni propisi koji su potpuno usuglašeni na sjednicama Vlade ne mogu biti izglasani. Novi test kakve-takve funkcionalnosti Parlamenta FBiH je u srijedu, 6. prosinca, kada se očekuje izvanredno zasjedanje Zastupničkog doma. Na dnevnom redu je nacrt entitetskog proračuna na iduću, kao i prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna. Upitna je većina za usvajanje obaju dokumenata, kao i za nacrt novog Zakona o MIO koji je prošli put oboren zbog unutarbošnjačkih političkih nesuglasica. Političke igre oko izmjena Izbornog zakona BiH već su stara priča, a sigurno je da pokušaj većine bošnjačkih stranaka da kroz Parlament i usvajanje zakona o izbornim jedinicama izbjegnu provedbu presude Ustavnog suda BiH koji je stavio izvan snage određene odredbe Izbornog zakona, neće doprinijeti stabilizaciji političke situacije u BiH. Naprotiv, novi pokušaj da se ozakoni izborni inženjering hrvatski predstavnici neće moći mirno promatrati. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?