NESIGURNOST

Zbog nasilnih prosvjeda odgođeni posjeti stranih investitora FBiH

Sarajevo prosvjedi
Foto: klix.ba
15.02.2014.
u 10:06

Sastanke će održati naknadno kad se sigurnosna situacija u FBiH stabilizira

Poslovni sastanci, predavanja, koji su dogovoreni prije nekoliko mjeseci, zbog prosvjeda u Federaciji BiH su dogođeni. Najavljeni posjeti odgodili su predstavnici američke agencije USAID. Posjete BiH su odgodili predstavnici Europske unije koji su trebali postpisati nekoliko važnih ugovora. Direktori poduzeća iz Njemačke, Austrije, Belgije..., kako doznajemo, odgodili su već najavljene posjete Sarajevu, Mostaru zbog prošlotjednih prosvjeda. Sastanke će održati naknadno kad se sigurnosna situacija u FBiH stabilizira. Vlade FBiH koja zbog građanskih prosvjeda stalno zasjeda u Sarajevu, raspravljala je o sigurnosnom stanju o ovom bh. entitetu.

Sastanku je nazočio potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač izvijestili su o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u FBiH. Vladu su upoznali o dosad poduzetim i aktivnostima koja će tijela sigurnosti poduzimati u ovisnosti o stanju na terenu. Nakon rasprave, zaključeno je da treba inzistirati na omogućavanju mirnih prosvjeda, ali i osiguranju funkcioniranja svih institucija i javnih službi, uključujući neometano funkcioniranje prometa, Zatraženo je da organizatori nasilnog dijela prosvjeda budu procesuirani, uključujući i njihove nalogodavce. Vlada je zaključila i da treba napraviti analizu funkcioniranja policijskih struktura i predložiti efikasan mehanizam koordinacije i odgovornosti. Razmatrajući aktualnu situaciju u FBiH, Vlada je još jednom izrazila otvorenost za dijalog i spremnost na rješavanje opravdanih zahtjeva radnika u postojećim institucijama ustavno-pravnog poretka.

Oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije, koji zbog masovnih prosvjeda izdalo je posebno upozorenje svojim građanima koji putuju u BiH. Na službenim internet-stranicama britanskog Foreign & Commonwealth Offica stoji kako se prošlotjedni prosvjedi u FBiH mogu u vrlo kratkom roku proširiti po svim većim gradovima BiH. “Prosvjedi prolaze uglavnom mirno, ali je došlo do oštećenja državne imovine u većim gradovima, uključujući Sarajevu. Izbjegavajte prosvjedne skupove”, stoji u upozorenju britanske vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije