Građani na rubu egzistencije

Zbog neimaštine mnogi stanovnici ne plaćaju račune, sudovi pretrpani

21.02.2018.
u 16:00

Sudovi u Bosni i Hercegovini pretrpani su predmetima koji se odnose na neplaćene račune za komunalne i slične usluge. Sporovi se jednako vode i za pojedince i za tvrtke, a razlozi su sve manja platežna moć stanovništva koje između kupnje hrane i plaćanja računa bira ono bez čega ne može preživjeti, piše Večernji list BiH.

Granica siromaštva

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), 17,9 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini živi s primanjima nižim od 235 KM mjesečno, odnosno ispod linije koja označava kritično stanovništvo. To znači kako je svako šesto kućanstvo u našoj zemlji siromašno. Prema službenim podacima, oko 48 posto stanovništva u BiH živi na granici siromaštva, s mjesečnim primanjima oko 416 KM. Pred Općinskim sudom u Sarajevu trenutačno se vodi 11.820 predmeta protiv građana i pravnih osoba koji ne plaćaju račune. Ukupna vrijednost ovih potraživanja iznosi 5,8 milijuna KM, potvrđeno je za portal Fokus.ba iz tog suda. Najviše potražuje Sarajevostan, čak 2,3 milijuna KM, a slijede Sarajevogas (1,1 milijun KM), Toplane (milijun KM), KJKP Vodovod i kanalizacija (649.429 KM) i KJKP Rad (560.546 KM).

Dinamika rješavanja

- Što se tiče dinamike rješavanja ovih predmeta, sud je preuzeo sve, a u skladu s trenutačnim ljudskim kapacitetima da se ti predmeti što prije rješavaju. Ipak, broj predmeta po toj osnovi stalno raste te je nužno njihovo sustavno rješenje. Komunalna poduzeća moraju poduzeti aktivnosti u rješavanju problematike dugovanja po osnovi izvršenih komunalnih usluga. Naime, potrebno je da se komunalna poduzeća dodatno angažira po tom pitanju i poduzmu sve da određeni dug za isporučenu uslugu naplati od dužnika prije nego što predmet dođe na sud - naveli su za Fokus.ba iz Općinskog suda u Sarajevu. Smatraju kako bi većina građana platila izvršene komunalne usluge prije podnošenja tužbe na sud kada bi bili informirani da na sudu sebe dovode u nepovoljan položaj jer, osim iznosa za komunalne usluge, moraju snositi i odvjetničke troškove za sastav tužbe te za pristup na ročište najmanje jedanput. Građani moraju platiti i troškove sudske pristojbe, a što je nekad i 10 puta skuplje nego osnovni dug. U prošloj godini bilo je 58 parničnih predmeta male vrijednosti koji su završeni sudskom nagodbom. - Stranke sudsku nagodbu pred sudovima mogu sklopiti svakoga radnog dana. Sudskom nagodbom spor se okončava pred prvostupanjskim sudom, brzo i učinkovito, uz minimalne troškove postupka, mirnim putem, bez daljnjeg odugovlačenja postupka. Stranke imaju odmah ispravu koja je pravomoćna i izvršna te koja ima snagu sudske odluke. Zaključenje sudske nagodbe najpogodniji je način rješavanja predmeta koji se odnose na sporove nastale iz gospodarskih, ugovornih, radnih odnosa te imovinsko-pravnih sporova nastalih iz obiteljskih odnosa, kao i predmeti male vrijednosti - naveli su iz Općinskog suda u Sarajevu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije