Dušanka Majkić

Zbog nepostojanja vlasti zaustavljen europski put i napredak BiH

14.05.2019.
u 14:30

Dušanka Majkić, članica Predsjedništva SNSD-a i zamjenica predsjedatelja Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH, upozorila je u intervjuu za Večernji list kako Bosna i Hercegovina zbog stava jedne političke stranke (SDA) nije u mogućnosti okončati proces uspostave i time omogućiti da građane ove zemlje u tijelima vlasti predstavljaju oni koji su dobili njihovo najveće povjerenje.

“SDA svojim uvjetovanjima uvodi zemlju u krizu neslućenih razmjera. Parlamentarna skupština ne funkcionira, Vijeće ministara više se ne sastaje. Jedino funkcioniraju institucije RS-a”, istaknula je Majkić kazavši kako je cilj SDA da stranke iz Republike Srpske koje su izgubile izbore ostanu u Vijeću ministara kao da se izbori nisu ni dogodili. U kontekstu europskog puta zemlje navela je kako zbog nepostojanja izvršne vlasti BiH neće moći dobiti pozitivno mišljenje za kandidacijski status do kraja godine, odnosno sve dok se ne ustroje nove institucije EU-a. Kada su u pitanju međunacionalni odnosi u zemlji, ona smatra kako je, dok god Bošnjaci u kontinuitetu zastupaju tezu da trebaju biti ravnopravniji u odnosu na druga dva naroda, teško govoriti o relaksaciji međunacionalnih odnosa u Bosni i Hercegovini. Govoreći o potpori srpskih predstavnika hrvatskim zahtjevima za ravnopravnošću, Majkić je poručila kako su spremni jamčiti svima drugima ono što traže za sebe.

Kako gledate na uvjete koji dolaze iz bošnjačkih političkih stranaka, a prema kojima imenovanje mandatara mora ići paralelno sa slanjem Godišnjega nacionalnog programa za MAP?

- Poznato je da konstituiranje vlasti u svakoj zemlji predstavlja završetak demokratskog procesa nakon provedenih izbora. BiH, zbog stava jedne političke stranke (SDA), nije u mogućnosti taj proces okončati i time omogućiti da građane ove zemlje u tijelima vlasti predstavljaju oni koji su dobili njihovo najveće povjerenje. Nije prihvatljivo da se pri konstituiranju vlasti postavljaju bilo kakvi politički uvjeti jer nas to neće nigdje dovesti. Kao što SDA neosnovano ustrajava na tome da neće biti imenovanja mandatara u Vijeću ministara bez prvoga Godišnjega programa za MAP (ANP), tako je i obveza SNSD-a poštovati rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske. Dakle, SDA svojim uvjetovanjima uvodi zemlju u krizu neslućenih razmjera. Parlamentarna skupština ne funkcionira, Vijeće ministara više se ne sastaje. Jedino funkcioniraju institucije Republike Srpske.

Jeste li optimist da će se Vijeće ministara moći imenovati u svibnju?

- Vijeće ministara moglo se formirati u siječnju, ali nije. Tko bi mogao povjerovati Izetbegovićevim izjavama koje nemaju nikakve konzistentnosti i stalno se navode novi razlozi zašto to još nije učinjeno? Njegova želja je da gubitničke stranke iz RS-a nastave vladati kao da se izbori nisu ni dogodili. To je za Izetbegovića “poželjna” vlast koja bi, po njegovu mišljenju, mogla trajati sve do idućih izbora. E, ako je tako, onda moraju biti spremni snositi odgovornost za posljedice takvog stava. To potvrđuje našu tezu da je BiH nemoguća država koja, s ovakvim uvjetovanjima i nespremnosti na otvoren dijalog, teško može opstati.

Kakve posljedice za europski put BiH izaziva ovakvo stanje u kojem ne postoji nova izvršna vlast? Ima li drugih posljedica?

- Zbog toga što još uvijek nije konstituirana izvršna vlast u BiH zaustavljen je napredak zemlje na planu europskih integracija. Bliže se izbori za Europski parlament, a BiH nije uspjela dobiti pozitivno mišljenje za kandidacijski status zbog toga što još uvijek ima Vijeće ministara u tehničkom mandatu. Europska komisija u različitim prilikama govorila je koliko je važno da se taj posao što prije okonča i da ničim ne smije biti uvjetovan. SDA to nije razumio, doveo nas je u poziciju da će zbog njihovih uvjetovanja izostati pozitivno mišljenje na kandidacijski status BiH do kraja godine, odnosno sve dok se ne završe izbori i konstituiranje novih europskih institucija. Posljedice ovakvog ponašanja SDA teško je u cijelosti sagledati u ovom trenutku, ali je jasno da nas to gura u provaliju iz koje se teško možemo izvući.

Hoće li predstavnici srpskog naroda ostati pri stavu kako bez Vijeća ministara ne može biti ni parlamentarnih povjerenstava?

- Sama bit rada Parlamenta u njegovim je radnim tijelima. Ako nisu konstituirana radna tijela, nema Parlamenta. Da smo prihvatili konstituiranje radnih tijela, Vijeće ministara u tehničkom mandatu potrošilo bi cijeli ovaj mandat kao da se izbori nisu ni dogodili. Dakle, nema radnih tijela PS BiH ni rada obaju domova PS BiH bez konstituiranja novoga Vijeća ministara.

Kako gledate na tematiku konačnog relaksiranja međunacionalnih odnosa unutar BiH?

- Dok god Bošnjaci u kontinuitetu zastupaju tezu da trebaju biti ravnopravniji u odnosu na druga dva naroda, teško je govoriti o relaksaciji međunacionalnih odnosa u Bosni i Hercegovini. SDA je pokušao sve učiniti protiv interesa srpskog naroda. Posljednje je pokušaj osporavanja imena Republike Srpske koja je nastala prije sadašnje Bosne i Hercegovine. Na primjeru Hrvata također se moglo vidjeti kako bi se ponašali prema srpskom narodu da ne postoji Republika Srpska kao zaštitnik prava srpskog naroda. Hrvatski narod tek se treba izboriti za ono što mu pripada - da sam bira svoje političke predstavnike.

Hoće li predstavnici srpskog naroda ponovno podržati Hrvate jednom kada stigne novi prijedlog Izbornog zakona kojim se jamči legitimno predstavljanje?

- Poznat je naš stav da smo spremni jamčiti svima drugima ono što tražimo za sebe. Konačno, što je to ovoj zemlji, ali i Bošnjacima kao narodu, donijelo instaliranje Komšića u Predsjedništvu BiH, koji najvatrenije zastupa interese bošnjačkog naroda?

Dugo će ova zemlja pamtiti rezultate nerazumne i kratkovidne bošnjačke politike koja svoj uspjeh vidi u otimanju prava od drugih naroda.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?