Sindikat BiH

Zbog novih zakona, 
1. svibnja sindikalni prosvjedi

08.04.2017.
u 09:00

Zbog donošenja najnovijeg seta zakona o doprinosima i porezima te Zakona o štrajku i Zakona o mirnom rješavanju sporova, Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH za praznik rada, 1. svibnja, najavljuje prosvjede. Po njihovu mišljenju, najnoviji zakoni predstavljaju završni udarac Vlade Federacije BiH na prava radnika u FBiH. Njihovim usvajanjem konačno bi se završio projekt koji Vlada FBiH, pod krinkom reformskih procesa, vodi posljednje dvije godine, a koji za cilj ima ukidanje svih radničkih prava, kolektivnih ugovora, sindikata, a samim tim i glasa radnika uopće. Osuđuje se i kontinuirano nepoštivanje zaključaka Ekonomskog i socijalnog vijeća FBiH od Vlade FBiH, posebno onih koji su vezani uz proširenje općeg kolektivnog ugovora, te rokovi da se ispregovaraju i potpišu svi kolektivni ugovori. I iz Udruge poslodavaca Federacije BiH najavili su svoje protivljenje novim zakonskim mjerama koje će, kako ističu, pojačati pritisak na cijenu rada.

Oni u svom upozorenju ističu kako je Vlada FBiH u samo dva dana priopćenjima i namjenski napisanim tekstovima pokušava obmanuti javnost iznoseći selektivne informacije.“Najprije je javnosti preneseno izjašnjenje Vlade FBiH o zahtjevu za ocjenu ustavnosti članka 61. stavka 1. Zakona o porezu na dobit FBiH iz 2016. godine, a potom se u javnosti pojavila informacija iz Vlade FBiH o obračunu novog nacrta zakona o porezu na dohodak, prema kojemu, navodno, niže plaće neće biti dodatno oporezovane”, navode poslodavci u svojoj reakciji. Napominju kako je opet riječ o svjesnom obmanjivanju javnosti jer, prema proračunu koji je Vlada FBiH predstavila na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, osim plaća nižih od 700 KM, koje nakon proširenja porezne osnovice, odnosno oporezivanja toplog obroka, prijevoza i regresa te obračuna doprinosa, sigurno neće primati 55 posto građana kako u svome priopćenju piše Vlada FBiH. Iz Udruge poslodavaca Federacije BiH pozivaju nadležne iz federalne Vlade da javno objave obračune prema nacrtu zakona o porezu na dohodak FBiH uzimajući u obzir i nacrt zakona o doprinosima FBiH (jer se ova dva zakona donose u paketu) i prezentiraju javnosti kompletan obračun.

“Obilježavanje 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, bit će u znaku prosvjeda zbog maćehinskog odnosa Vlade FBiH prema radnicima u Federaciji BiH, najavljenoga donošenja zakona kojima se i konačno potpuno derogiraju i ukidaju radnička prava te nepoštivanja sindikata kao ravnopravnog socijalnog partnera”, stoji u proglasu Predsjedništva GO Saveza samostalnih sindikata BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?