Ljetna stanka u državnom i federalnom Parlamentu

Zbog političkih blokada, upitno je trebaju li se zastupnici uopće vraćati s godišnjih odmora

04.08.2017.
u 08:00

Državni i federalni Parlament na ljetnom su odmoru, a prije toga najvažnije zadatke nisu završili, piše Večernji list BiH. Sve očitiji zastoj u zakonodavnom procesu djelomično je posljedica izostanka međustranačkog dogovora o bilo kojem značajnijem pitanju na razini Bosne i Hercegovine i Federacije, a s druge strane početka predizborne kampanje u kojoj stranke i zastupnici prednost daju populizmu umjesto istinskim reformama.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na posljednjem zasjedanju usvojio je svega nekoliko izvješća državnih institucija. Zastupnički dom se, umjesto novim zakonima i reformama, na svojoj srpanjskoj sjednici bavio gotovo isključivo nadzorom nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i izvješćem o radu Vijeća ministara za 2016. godinu. Odnos zastupnika prema tom dokumentu pokazao je da zapravo parlamentarna većina ne postoji i da je upitno može li više bilo koji prijedlog iz Vijeća ministara dobiti “zeleno svjetlo”. Primjerice, novi Zakon o trošarinama, o kojem mnogi važni projekti i reforme ovise, unaprijed je osuđen nas propast.

Bilo kakva nova parlamentarna većina, odnosno nova koalicija, nije u razmatranju. Naprotiv, godinu dana prije izbora nitko ne bi ulazio u takav eksperiment. Ono što se s više strana najavljuje je mogućnost okupljanja većine oko pojedinačnih projekata, odnosno zakona i odluka. To znači da bi se stranke vodile općim interesom, što do sada kod mnogih nije bio baš često slučaj. Takav bi interes trebao biti za reformu izbornoga zakonodavstva i proeuropske zakone. Realna su upozorenja da će pojedine stranke i zastupnici glasovati protiv određenih odluka čak i ako su svjesni potrebe njihova usvajanja. Razlog je, naravno, predizborna kampanja i populističko dodvoravanje biračkom tijelu.

Ista očekivanja, ali i strahovi postoje i na federalnoj razini. Istina je da u Parlamentu Federacije BiH, barem formalno, parlamentarna većina postoji. Međutim, odnosi između koalicijskih partnera su takvi da nema jamstva da će bilo koje rješenje koje Vlada uputi u parlamentarnu proceduru biti usvojeno. Set braniteljskih zakona prošao je Zastupnički dom, ali je pitanje kako će proći u Domu naroda, gdje je parlamentarna većina još više upitna. Dva izaslanika iz Laburističke stranke Fikreta Abdića, sigurno je, neće podržati zakonska rješenja koja ne prepoznaju pripadnike vojnih formacija koje su se borile pod okriljem tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna. S druge strane, na čekanju su porezni 
zakoni i niz drugih iz Reformske agende

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?