HDZ BiH ide u pravnu borbu

Zbog ponovljenih izbora u Travniku ide se na Ustavni sud

05.02.2021.
u 07:00

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisalo prijevremene izbore za izbor načelnika općine Travnik, koji će se održati 11. travnja, uslijedio je niz reakcija hrvatske strane koja je stava kako ova odluka nema utemeljenja te najavljuje daljnju pravnu borbu. Podsjećamo, u Travniku je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Mirsad Peco preminuo na dan održavanja izbora, 15. studenoga prošle godine, a dobio je najveći broj glasova, piše Večernji list BiH. 

Idući koraci

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) smatrali su da u tom slučaju za načelnika treba biti izabran drugoplasirani kandidat, a to je njihov Goran Pejaković. Međutim, SIP je donio odluku kojom se utvrđuje nemogućnost preuzimanja mandata za načelnika općine Travnik od Mirsada Pece, kandidata SDA, jer je kandidat preminuo, a kojemu je raspodijeljen mandat pravomoćnom odlukom o potvrđivanju i objavi rezultata lokalnih izbora.

Bojan Domić, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Travnik, potvrdio je u izjavi za RTV Herceg Bosne kako će se pravno boriti za osporavanje odluke Središnjeg izbornog povjerenstva kojom se izbori ponavljalju.

“Mislim da je odluka malo politički motivirana, nisam vidio baš nešto argumenata u odluci... Mi ćemo nastaviti dalje s tim procesom, pokušat ćemo na Ustavnom sudu osporiti zakonitost odluke. To je nešto što ide dalje”, kazao je Domić, dodavši kako će HDZ BiH, odnosno Općinski odbor ove stranke, idućeg tjedna održati sjednicu gdje će definirati korake kao i kako se odnositi prema izborima.

“Definirat ćemo koje daljnje korake poduzeti kada su u pitanju žalba i politička stajališta koja ćemo zauzeti...

Demotivirani smo za sada ovakvim odlukama i ponašanjem Središnjeg izbornog povjerenstva koje je pokazalo svoju nesposobnost i jak loš rad”, naglasio je Domić.

Smatra da procesi nisu po pravilima niti su jednaki i pravedni za sve. Osim Travnika, predstavnici Hrvata upozoravaju i na događaje u kontekstu Mostara, ali i Uskoplja te traže odgovornost članova Središnjeg izbornog povjerenstva.

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović nedavno je, također u razgovoru za RTV Herceg Bosne, komentirao Središnje izborno povjerenstvo i njegove odluke, kazavši kako je veći dio SIP-a izabran mimo kriterija, procedura i zakona.

Uskoplje i Mostar

“Kompromitiran je izborni proces, sjetite se Uskoplja i brutalnoga prekidanja brojanja glasova koji su došli poštom kada se vidjelo da će pobjednik biti hrvatski predstavnik. U Travniku snalaženje ili nesnalaženje zbog smrti kandidata na dan izbora, u Mostaru da ne govorim. Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv predsjednika SIP-a i većine članova”, naveo je Čović. U kontekstu Mostara objasnio je kako je nedopustivo manipuliranje prebivalištem poput slučajeva da su se ljudi iz jednog naselja selili u drugo da bi se popravio izborni rezultat pa se sada vraćaju.

“To se Povjerenstvo mora raspustiti ako neće samo dati ostavku”, poručio je Čović.

Podsjećamo, HDZ BiH ranije je uputio žalbu na odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o nemogućnosti preuzimanja mandata za načelnika Travnika, no Sud BiH je odbio ovu, kao i ostale žalbe koje su se odnosile na odluke SIP-a na poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?