SUKOB

Zbog predizbornih zakona, SDP se spreman sukobiti i s Europskom unijom

'lagumdzija 9'
Foto: ''
18.12.2013.
u 09:04

Prijedlozi zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala,te o oduzimanju nezakonito stečene imovine nisu skinuti s dnevnog reda sjednice ni nakon formalnog zahtjeva potpredsjednika Federacije, Mirsada Kebe i Kluba zastupnika HDZ-a 1990

Sva upozorenja Europske unije, domaćih institucija i eksperata nisu bili dovoljno da premijer Nermin Nikšić i njegova stranka SDP odustanu od zahtjeva da se set takozvanih antikorupcijskih zakona nađe na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije.

Prijedlozi zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala,te o oduzimanju nezakonito stečene imovine nisu skinuti s dnevnog reda sjednice ni nakon formalnog zahtjeva potpredsjednika Federacije, Mirsada Kebe i Kluba zastupnika HDZ-a 1990..Za skidanje s dnevnog reda ovih zakonskih prijedloga bilo je 46 zastupnika, dok su trojica bila suzdržana, a 35 protiv. Za su glasovali zastupnici iz SDA, SBB-a, dva HDZ-a i DNZ-a, protiv su bilr njihove kolege iz SDP-a i SBiH, a suzdržani zastupnici NSRzB-a. Protivnici rasprave o ovim zakonskim prijedlozima smatraju da su oni nedorečeni, da o njima nisu konzultirane sve institucije koje su trebale, a ima o onih koji otvoreno upozoravaju da je u pitanju predizborni marketing SDP-a. Tomu u prilog ide i inzistiranje SDP-a da se ovi zakoni usvoje baš sada, iako su većinu mandata, odnosno vladavine potrošili na druge prioritete, a ne borbu protiv korupcije. Potpredsjednik Kebo je podsjetio je da je njegov zahtjev bio da se prije izjašnjavanja o prijedlozima spomenutih zakona obave rasprave u svim pravosudnim i drugim institucijama uključujući VSTV, Europsku komisiju i OHR, kako bismo dobili harmonizirane zakone koji će biti provodivi u praksi. Podsjetio je da je dobio pismo posebnog predstavnika EU u BiH, Petera Sorensena u kojem je on upozorio na primjedbe koje se odnose na ove bitne zakone.

-Konkretno u nekim od ovih zakona važi princip “kadija vas tuži, kadija vam sudi”. Ne smiju se duplirati postojeći kapaciteti. Ja sam prvi protiv korupcije. Spreman sam da se svi moji imovinski kartoni javno razmatraju. Ne možete praviti nešto što dolazi u koliziju s postojećim institucijama i što je teško provodivo u praksi. Doći ćemo u situaciju teških kršenja ljudskih prava, kazao je Kebo.Cijelu situaciju pozorno prate i u EU, čiji su predstavnici očito vrlo zabrinuti SDP-ovim fleksibilnim tumačenjem procedura i europskih standara. Sorensen je u svom pismu istaknuo da su ključne nadležne institucije izrazile zabrinutost u vezi predloženog Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala FBiH, a posebno u vezi s formiranjem specijalnih odjela pri Vrhovnom sudu i Federalnom tužiteljstvu.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Izdajnik
Izdajnik
17:59 18.12.2013.

Ko napravi reda u bih treba dobiti jos jedan zivot vjernici svi a lopovi nema napretka bih se raspala davno. Nepostoji..

DA
damjanovic
13:25 18.12.2013.

Lopov Lopova stiti kako da se izglasa nesto kad je sama korupcija zakoni u B I H vaze samo za gradjane drugog reda a veliki stite smi sebe

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?