Temperaturne oscilacije

Zbog promjene vremena puni domovi zdravlja

13.05.2019.
u 07:25

Nestabilno vrijeme, praćeno visokim temperaturnim oscilacijama, po tko zna koji put donijelo je zdravstvene probleme i prouzročilo gužve u većini zdravstvenih ustanova diljem BiH. Primjerice, u dom zdravlja na području Srednjobosanske županije primljen je pacijent kojem su liječnici izmjerili tlak koji je “skočio” na 310! Liječnici upozoravaju da promjena vremena katastrofalno djeluje na cirkulaciju i krvotok, a osim starije populacije, pogađa i tinejdžere, piše Avaz. Liječnici ističu kako im se pacijenti najčešće javljaju zbog poremećenog srčanog ritma, a neki su se žalili na trnjenje udova.

“Nažalost, u posljednjih nekoliko dana imamo i više od pet infarkta dnevno jer srčani bolesnici najteže podnose ove promjene. Bilo je dosta pacijenata, tinejdžera, ali i onih malo starijih koji su liječničku pomoć potražili zbog bolova u grudima i gušenja. Tu više nema nikakvog pravila. Nekad stariji bolje podnose ove promjene nego mladi”, tvrde liječnici. Upozoravaju i kako im naruku ne ni prognoza meteorologa, koji i za iduće dane najavljuju nestabilno vrijeme. Liječnici navode da će nagli pad temperature ponovno najviše osjetiti srčani bolesnici, pa im se savjetuje redovito uzimanje terapije. Preporučuju i postačima da se odmah jave lječniku ako osjete nemoć, vrtoglavicu ili bolove u prsima. Odgovarajuća priprema organizma na vremenske promjene je nužna i temperaturne oscilacije, iako najčešće utječu na pacijente koji boluju od različitih kroničnih bolesti, mogu biti neugodne i za najzdraviji organizam. Stručnjci kažu kako se organizam ne može u tako kratkom intervalu prilagoditi naglim promjenama ili skokovima temperature. Liječnik Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sarajevske županije Nermin Potur rekao je nedavno za Fenu da medicinsku pomoć najčešće traže srčani i bolesnici s respiratornim oboljenjima. “Varijacije u vremenu utječu na njihovo zdravstveno stanje, a mnogi od njih ne uzimaju ni terapiju. Bitno je da se pridržavaju koliko god je to moguće te da redovito idu na kontrolu”, naglasio je.

Liječnik Potur savjetuje i uzimanje što više vitamina C, tečnosti i voća jer su još aktualne viroze i gripa. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije