ŠPIONICA SREDNJA

Zbog stavljanja u karantenu mještani podnijeli kaznenu prijavu

23.04.2020.
u 17:30

Mještani Špionice Srednje, hrvatskog naselja kod Srebrenika, podnijeli su kaznenu prijavu protiv Kriznog stožera Grada Srebrenika zbog, kako se navodi u prijavi, nezakonite karantene u kojoj su proveli dva tjedna. Naime, nakon što je u Zavodu za mikrobiologiju UKC-a u Tuzli potvrđen prvi slučaj zaraze 61-godišnje ženske osobe s područja Srebrenika, Krizni stožer civilne zaštite na izvanrednoj sjednici održanoj 28. ožujka donio je odluku o stavljanju kompletnog naselja u karantenu. Nakon ove odluke na ulazu u naselje postavljen je policijski punkt, a 460 stanovnika, među kojima je bilo i nekoliko osoba koje nemaju prebivalište u Špionici Srednjoj, doslovno je lišeno svih prava. Već tada su mještani s kojima smo stupili u kontakt kazali kako će za situaciju u kojoj su se našli ni krivi ni dužni i potpuno zdravi netko odgovarati te najavili tužbe, što su sada i učinili. Njih za sada deset potpisalo je punomoć odvjetnicima Damiru Aliću i Marijani Marković koji su podnijeli kaznenu prijavu Tužiteljstvu Tuzlanske županije.

Odluka Gradskog stožera

Kako se navodi u kaznenoj prijavi, postoji osnovana sumnja da su NN osobe, inače članovi Gradskog stožera civilne zaštite Grada Srebrenika, počinile kazneno djelo zlouporabe službenog položaja ili ovlasti tako što su 29. ožujka, znajući da odluku o stavljanju u karantenu donosi federalni ministar na osnovi epidemiološkog izvješća Federalnog zavoda, a da o izolaciji odlučuje nadležni županijski ministar na osnovi epidemiološkog izvješća nadležnog županijskog Zavoda uz konzultiranje stručnog ekspertnog tima nadležne županije, donijeli zaključak kojim su naselje Špionica Srednja stavili u izolaciju, odnosno karantenu, a potom preko ovlaštenih službenih osoba MUP-a TŽ-a / PP Srebrenik poduzeli operativne radnje u cilju provođenja takve mjere. Time je, kako se navodi u prijavi, teže povrijeđeno pravo na slobodu kretanja i druga prava stanovnika Špionice Srednje (njih oko 460) te istima nanesena materijalna i nematerijalna štetu u neutvrđenom iznosu. Podsjetimo, nakon provedenog testiranja osoba koje su bile u kontaktu s prvom zaraženom osobom, 30. ožujka potvrđeno je još sedam novih slučajeva zaraze, nakon čega je u razdoblju od 30. 3. do 4. 4. izvršeno testiranje malog broja njih, oko 30, nakon čega je broj zaraženih porastao na 12, od čega su ih se 4 nalazile na bolničkom liječenju, a preostalih 8 u kućnoj samoizloaciji, dok je najveći broj testiranja izvršen od 9. do 13. dana izolacije, njih oko 50, te se konačni broj zaraženih popeo na 16. Ono što je bitno istaknuti jest da su sve zaražene osobe, kojih je u konačnici bilo 16, živjele u 8 stambenih objekata, koje su, osim toga, bile grupirane samo po određenim dijelovima naselja, a radilo se o osobama koje su u najbližim rodbinskim vezama i žive u zajedničkim kućanstvima. “Osim zaraženih i osoba koje su se shodno rješenju sanitarnog inspektora nalazile u samoizolaciji, u naselju Špionica Srednja, lišeno elementarnih ljudskih prava, nalazilo se oko 350 stanovnika koji nisu imali kontakte sa zaraženim osobama ili osobama koje su se nalazile u samoizolaciji”, navodi se u prijavi.

Uskraćene informacije

Od proglašenja karantene stanovništvo je, kako navode, bilo uskraćeno za bilo kakve informacije struke – epidemiologa. Da prijavljeni nisu imali zakonske ovlasti za donošenje mjera ograničenja kretanja, svojim obraćanjem za medije 6. travnja potvrdila i ministrica zdravstva Tuzlanske županije, istaknuvši da ona nije donijela nikakvu odluku o karanteni i da istu može proglasiti samo federalni ministar zdravstva.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije