Zbog visokih cijena mesa prvosvibanjski roštilj znatno skromniji

Roštilj
21.04.2024.
u 12:59

Međunarodni praznik rada u zemljama diljem svijeta obilježava se različito, uglavnom uz prosvjede radnika, veće ili manje. U BiH je praksa potpuno drugačija iako radnici više nego u većini zemalja svijeta imaju razlog prosvjedovati, kod nas se slavi uglavnom uz roštilj. Iako većina građana Bosne i Hercegovine ni ove godine nema razloga za slavlje, ipak će mnogi ostati vjerni "običajima" proslave prvosvibanjskih praznika uz tradicionalni roštilj. Nažalost, zbog ogromnih poskupljenja hrane ovogodišnja prvosvibanjska trpeza znatno je skuplja u odnosu na protekle godine.

Cijene mesa
Iako brojne mesnice i trgovine pred 1. svibnja nude akcijske ponude, činjenica je da prvosvibanjski roštilj nikada nije bio skuplji. Da će većina građana ipak ovaj praznik dočekati uz malo skromnije druženje, pokazuju cijene ćevapa, roštiljskih kobasica, pilećih krilaca, odrezaka i pilećih pljeskavica. Naime, cijena ćevapa veća je za dvije marke u odnosu na prošlu godinu, a cijena pilećih krilaca, koja su možda i omiljeni roštiljski specijalitet, porasla je za 30 feninga. Stajala su 6,95 KM, a sada su 7,25 KM. U trgovinama su cijene uglavnom veće u odnosu na protekle godine, pa je tako, da opremite jedan roštilj, za kilogram ćevapa potrebno izdvojiti 15,50 KM. Kada je riječ o roštiljskim kobasicama, njihova cijena iznosi 13,99 KM, a pileće pljeskavice mogu se pronaći za 6,90 KM. Ako više preferirate svinjske odreske, za jedan kilogram izdvojit ćete 11,95 KM. Cijena pilećih krilaca najviše "divlja" i iznosi ni manje ni više nego 7,25 KM. Ako ste se odlučili za neku ozbiljniju varijantu ili ste više ljubitelj prasetine, njezina cijena kreće se od 12 do 15 KM po kilogramu. Tako ćete za prase od 25 kilograma žive vage morati izdvojiti do 375 KM. Cijena svinjske plećke (bez kostiju) je od 9 do 11 maraka, but se u tržnim centrima može naći za najmanje 13, a odresci za 25 KM i više. Cijene telećeg mesa idu do 30 KM pa njega u BiH priuštiti mogu tek oni sretniji s višim primanjima. Iako se sve rjeđe može pronaći u mesnicama, a mnogi si je građani zbog cijene ne mogu priuštiti, ipak je potražnja za domaćom janjetinom u mesnicama posebno izražena pred blagdane. Međutim, cijena tog mesa, koje je za mnoge delicija, nikad nije bila viša, pa su brojni građani šokirani činjenicom da se janjetina u pojedinim mesnicama ovih dana prodavala po cijeni od čak 30 KM po kilogramu. Prije dvije godine cijena tog mesa bila je dvostruko niža. Domaći uzgajivači janjetinu prodaju po cijeni između 23 i 25 KM po kilogramu. Cijena janjetine nevjerojatno raste iz dana u dan te je postala "pravo zlato". Naime, cijena u restoranima je od 60 do 75 KM po kilogramu. Za one koji se odluče za prvosvibanjski roštilj, za zaokružiti obrok potrebna je i dobra salata. Ako je vaš izbor rajčica, ona se kreće od 3 do 4 marke. Krastavac je nešto skuplji pa je njegova cijena od 4 do 5 KM, a to se odnosi i na cijene paprika. Najjeftinija opcija je crveni luk, koji stoji od 2 do 3 KM, dok je jedna od skupljih opcija svakako zelena salata, koja košta od 6 do 7 KM na tržnicama.

Građani se ne bune
Uz meso i salatu, za roštilj je potreban i kruh, ali i piće, koje će stajati znatno više. Činjenica je da je potrošačka košarica odavno preskupa, dosegnula je 3000 maraka i čudno je i tužno što se građani ne bune. Jer buniti se na društvenim mrežama, što smo imali priliku vidjeti dugi niz godina, ne daje nikakve učinke i rezultate. Bez reakcije građana očigledno neće biti ni konkretnih poteza vlasti. Kolike god bile cijene, vjerujemo da će brojni građani BiH i ove godine svoje slobodne dane, a kod nas su neradni 1. i 2. svibnja, iskoristiti za roštilj ili neku drugu opciju uživanja jer, kako ona narodna kaže, "bolje da propadne selo nego običaj". Podsjetimo, Međunarodni dan radnika ili Praznik rada ima duboke korijene u 130 godina tradicije radničkog pokreta i napora za poboljšanje uvjeta rada diljem svijeta. U znak sjećanja na stotine tisuća američkih radnika koji su krajem devetnaestog stoljeća izašli na ulice, 1. svibnja slavi se kao Međunarodni praznik rada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?