Parlament FBiH

Zbog zakona o razvojačenim braniteljima sjednica Kolegija Zastupničkog doma

08.07.2019.
u 08:52

Predsjedatelj Elvir Karajbić zakazao je za danas sjednicu Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH radi dogovora o zakazivanju izvanredne sjednice tog doma. Kao razlog je naveo zakon o razvi rebalans ovojačenim braniteljima ovogodišnjeg federalnog proračuna. 

Isti razlog je prije nekoliko dana navela Koordinacija braniteljskih udruga kada je zatražila da se Zastupnički dom sastane hitno, a po mogućnosti i Dom naroda u istom danu da bi usvojili navedeni zakon.

Braniteljima je stalo da taj zakon stupi na snagu što prije kako bi naknade na osnovu sudjelovanja u ratu, koje im propisuje, mogli dobiti već od sljedećeg mjeseca.

Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obiteljji utvrdila je u međuvremenu Federalna vlada i uputila ga u parlamentarnu proceduru, kao i prijedlog rebalansa proračuna FBiH za 2019., kojim je osigurala novac za provedbu zakona.  

Ni zakon ni rebalans ne mogu stupiti na snagu dok ih ne odobre oba doma Federalnog parlamenta.

Među brojnim pravima za razvojačene branitelje, zakon najavljuje redovite mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja a stari su 57 godina i više.

Uvjet je da su najmanje godinu bili u obrambenim redovima tijekom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi ovisila od vremena provedenog u obrambenim jedinicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije