Deratizatori u akciji

Zbog zmija i štakora više posla

zmija
VL
Autor
Željko Andrijanić
20.06.2017.
u 09:00

U dva tjedna u Foči, koja ima oko 18 tisuća stanovnika, petero ih je zadobilo ugriz zmije. Pacijenti su prošli bez težih posljedica, ali ono što zabrinjava je tolika pojava zmija. Žitelji se javljaju i prijavljuju slučajeve iz brojnih mjesta. Zmija ima čak i u gradskim središtima.

Više posla

U Sarajevu je, primjerice, bilo više od 20 intervencija od 7. lipnja, kada je tvrtka Deratizer izišla na teren. Iz tvrtke pak ne ubijaju zmije, nego ih odande gdje se pojave udaljavaju tabletama i tekućinom. Građanima to i ne ulijeva veliku sigurnost, ali iz tvrtke naglašavaju da otrovnice nisu primijećene, već bezopasne zmije, uglavnom bjelouške. U slučaju ugriza zmije treba brzo reagirati. - Važno je da pacijent odmah dobije serum, a onda ga liječimo potrebnom terapijom koja uključuje analgetike i antibiotike, ističu liječnici. Napade ovih dana bilježe i građani Mostara, kao i ostatka Hercegovine. - Temperatura je naglo porasla, onda su se pojavile i kiše, tako da imamo više problema. Osim zmija, pojavili su se i štakori, govori za Večernji list jedan izvršitelj deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije koji radi na području zapadne Hercegovine. Ističe kako je posla više nego u ovom razdoblju prošle godine. Također, danas u Mostaru završava deratizacija koja je počela 29. svibnja. Ekipa Zavoda za javno zdravstvo uklanja uginule štakore s terena kako bi zdravlje ljudi bilo sačuvano.

Profitabilan biznis

Štakori bi, kad se vrijeme ustabili, mogli barem do prvih većih oborina nestati, no zabrinjavajuće je što će zmije biti aktivne i idućih mjeseci. Najveća opasnost su poskoci čiji mladi čim se izlegu mogu ugristi. Ali, postoji i druga strana priče kod poskoka i glasi da su neki napravili profitabilan biznis. Drago Lečić (64) iz ljubinjskog sela Žrvanj višedesetljetni je lovac na poskoke, piše Blic. Zmije su ga grizle, kao i njegova brata i majku, ali ih nije prestao loviti. Taj ljubinjski zmijolovac za Blic kaže kako se poskoci love od ožujka do listopada te da ta otrovnica ne napada ljude, nego se brani. - Između blagdana Velike i Male Gospe penju se na stabla. Netko kaže da je to zbog hrane, a netko da se rashlade jer je tad velika vrućina i kalendarski kraj ljeta. Govore da poskok ugine ako na vrijeme ne siđe sa stabla i uhvati ga zima, a ja sam ih viđao na stablima i u siječnju, ističe ovaj zanimljivi “poduzetnik”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?