Psyllium

Zbogom zatvoru: Zanemareni saveznik probave koji "čisti" poput spužve

Shutterstock
02.02.2018.
u 16:12

Psyllium su ljuskice dobivene iz ovojnice sjemena biljke Plantago, tj. indijskog trputca. U kombinaciji s vodom, psyllium pomaže prilikom probave jer zbog svog "podmazujućeg" svojstva omogućava pravi detox crijeva

Način života obilježen prije svega dugotrajnim sjedenjem te brzom prehranom siromašnom vlaknima često izaziva poteškoće s probavom, zbog čega sve veći broj ljudi ima problema sa '“zatvorom“.

Nakon blagdana bogatih masnom i slatkom hranom te u zimskim mjesecima kada nam je hladnoća dodatni razlog za odgađanje vježanja, svaka je pomoć u poticanju zdrave i uredne stolice dobrodošla, piše Zadovoljna.hr. 

Kao i kod brojnih tegoba, pomoć može doći iz prirode, a ovoga puta predstavljamo odličnog saveznika crijeva – psyllium ljuskice.
One se u crijevima ponašaju poput metle, čisteći sve štetne tvari iz debelog crijeva. Polisaharidne sluzi kojima obiluje na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena do 15 puta.

Ova biljka sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i mnogo sluzi, zbog čega se stvara efekt „podmazivanja“ stijenki crijeva.

Dijetalna vlakna u biljci pomažu formiranju većeg volumena i otporna su na probavne enzime, tako da relativno lako prolaze kroz želudac do debelog crijeva. Tamo zadržavaju vodu, bubre i stimuliraju peristaltiku crijeva.

Kako je najbolje koristiti psyllium ljuskice?

Jednu do tri čajne žličice psyllium ljuskica razmutite otopite u vodi, jogurtu ili blendiranom soku i konzumirajte odmah zbog brzog pretvaranja u želatinoznu masu. Preporučuje se popiti i dodatnu čašu vode i pojačati unos tekućine tijekom dana. 

Korištenje ovog prirodnog lijeka nema štetnog utjecaja na zdravlje, ne uništava mikrofloru te ne poremećuje probavu i rad crijeva. Može se uzimati i duže vrijeme bez neželjenih nuspojava.

Vrlo je djelotvoran i kao pomoć pri ublažavanju hemoroida i ostalih problema vezanih uz probavu, a pomaže i pri regulaciji povišenog kolesterola.

Cijena psyllium ljuskica u pakiranju od 100 grama u trgovinama zdrave hrane iznosi između 10 KM.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?