Orašje

Zdravka Bušić zadivljena radom Braniteljske zadruge Posavina plod

27.06.2020.
u 15:52

Kandidati s XI. Izborne liste HDZ za Sabor RH predvođeni nositeljicom liste Zdravkom Bušić posjetili su duhovno središte Posavine, franjevački samostan Tolisa. U izaslanstvu su bili kandidati na listi iz PŽ, aktualna ministrica kulture u Vladi PŽ Ana Andrić, Joso Marković, zastupnik u Skupštini PŽ, kao i saborski zastupnik Ivica Mišić. U ulozi domaćina bio je i predsjednik Vlade PŽ Đuro Topić, a tijekom boravka u općini Orašje, uz franjevački samostan, posjetili su Braniteljsku zadrugu „Posavina plod“ Orašje, njene plasteničke pogone i hladnjaču. Gosti su bili impresionirani proizvodnjom, te ocijenili kao izvanredan primjer kako se na ovoj prekrasnoj zemlji može ostati, raditi i stvarati bolju budućnost novim generacijama.

Dojmove o posjetu općini Orašje iznijela je Zdravka Bušić, nositeljica liste HDZ za XI. Izbornu jedinicu, te naglasila kako često dolazi u Posavini i svaki dolazak ispuni je novim optimizmom i vjerom da je u Posavini moguć život dostojan svakog poštovanja. -Ovo prekrasno zdanje Franjevačkog samostana u Tolisi, koji je u Domovinskom ratu odradio veliku i nemjerljivu ulogu za hrvatski narod u ovom dijelu Posavine, posebno me ispunjava vjerom u bolje sutra. Drago mi je da sam među fratrima s kojima uvijek želimo uzajamno živjeti i zajedno raditi i pomagati Hrvate ovoga kraja, rekla je Zdravka Bušić i dodala kako je njoj kao nositeljici liste za XI. Izbornu jedinicu, kao i cjelokupnom HDZ-u, u fokusu hrvatski narod u BiH, te da na vanjsko političkom planu čine sve za ostvarenje jednakopravnosti Hrvatskoga naroda u BiH.

Zalagati se za jednakopravnost Hrvata

-Aktualna Vlada RH to čini na najbolji način i kroz djelovanje prema međunarodnoj zajednici, stavljajući to pitanje na dnevni red. Smatram da smo jako puno učinili, a u idućem mandatu želimo još više pojačati pomoć prema BiH. Položaj Hrvata u BiH nije u fokusu međunarodnih faktora, zato Hrvatska mora trajno upozoravati na tu činjenicu. Uvijek ćemo naglašavati kako i na koji način hrvatski narod u BiH mora biti jedan od tri konstitutivna naroda, dakle tražimo nešto najnormalnije, a to je da bude ravnopravan sa druga dva naroda. Uvijek sam iz Brisela slala vrlo jasne poruke, jer znam kako ovaj problem podignuti na međunarodnoj razini. Hrvatska sama ne može puno učiniti, ali zato može sada kao članica EU u kojoj ima dobar međunarodni položaj, poručila je Zdravka Bušić u izjavi za medije nakon posjeta samostanu Tolisa, prenosi Vecernji.ba.

Franjevci čuvari kulturne baštine

Gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić izrazio je zadovoljstvo posjetom visokog izaslanstva u, kako je rekao, duhovnu oazu Posavine, te naglasio kako ovom prilikom želi prije svega pozvati sve birače da izađu na birališta i izvrše svoju dužnost glasovanja. -Kroz protekle četiri godine imali smo jako dobru suradnju s Vladom RH preko Ureda za Hrvate izvan RH, koji je značajno pomogao obnovu samostana. Ovo je postala velika duhovna oaza posavskog kraja. Zahvaljujem se i premijeru Plenkoviću kao i cijeloj Vladi RH na pomoći koju iskazuje za Hrvate Bosanske Posavine, a mi kao franjevci nastavit ćemo našu stalnu misiju čuvanja naše kulturne baštine i razvijanja ovog našeg kraja, kazao je fra Mario Jurić.

Zastupnici koji se nalaze na XI izbornoj listi za dijasporu iz Posavine su aktualna ministrica u Vladi PŽ Ana Andrić, Joso Marković, zastupnik u Skupštini PŽ, kao i saborski zastupnik Ivica Mišić.

Potpora Plenkoviću

Ministrica Andrić istaknula je značaj crkve za Posavinu i posavljake kojima ona ulijeva duhovnu snagu i od životne je važnosti za posavski kraj. – Naši ujaci potvrdili su nebrojeno puta da ostaju uz svoj narod i kada je najteže, kroz Domovinski rat kada je upravo pod krovom franjevačkog samostana u Tolisi bila istodobno i ratna bolnica. Zalažem se i za unaprjeđenje školstva i približavanja europskim standardima, jer samo tako možemo ići naprijed, kazala je Andrić. Ivica Mišić će, kazao je, zalagati se za obnovu Posavine, ali i otvaranje ispostave konzulata u Posavini. -Obišli smo veći dio BiH i mogu reći da su zamjetni pomaci u projektima koje je pomagala RH. Smatram da je puno uradio i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Otvoreno ću kazati kako premijera Plenkovića treba podržavati, jer mi nemamo bolju osobu koja bi vodila hrvatsku državu. Kroz protekle četiri godine napravio je jako puno, gotovo čudo, a to govorim kao gospodarstvenik. On je jedan od rijetkih koji može voditi državu na njenom europskom putu, naglasio je Mišić.

Glas branitelja
Kandidat na listi HDZ Joso Marković pozvao je građane da izađu na izbore kako bi aktualna Vlada HDZ-a ostala na vlasti, jer još su kaže, svježa sjećanja u kakvom su položaju bili Hrvati, osobito oni izvan Hrvatske, dok je SDP bio na vlasti. -Moramo se prisjetiti i Domovinskog rata, jer znamo da bez ogromne pomoći RH ovaj dio ne bi mogli obraniti. Branitelji ne zaboravljaju takvu pomoć i sve događaje iz rata, stoga očekujem kako će svoj glas dati HDZ-u da ostane na vlasti. Nadam se da nove epidemiološke mjere neće umanjiti izlazak birača na izbore i da će Hrvati Bosanske Posavine prepoznati svoju ulogu i dati svoj glas za HDZ, poručio je Joso Marković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?