republika srpska

Zdravstvena potvrda neće trebati za novi oružni list

30.07.2018.
u 09:11

Vlasnici oružja za osobnu sigurnost istekli oružni list do kraja godine u Republici Srpskoj mogu zamijeniti bez zdravstvene potvrde o fizičkoj i psihičkoj stabilnosti. Propisano je to na inicijativu narodnih zastupnika po hitnim izmjenama Zakona o oružju i streljivu. Iako je takvo rješenje već izazvalo strah da će duševni bolesnici u idućih deset godina posjedovati oružje, u MUP-u Republike Srpske ne vide problem. Poručuju kako je jeftinija i lakša zamjena oružnoga lista i način da se vlasnici konačno motiviraju na obveznu legalizaciju oružja. - Propisano je da su zdravstvena ustanova i svaka osoba koja ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja vlasnika oružja, a koje može utjecati na sposobnost za držanje i nošenje oružja, dužni odmah po saznanju za takvu promjenu obavijestiti nadležno tijelo.

Nadležno tijelo potom upućuje vlasnika oružja za kojeg se opravdano sumnja da više nije zdravstveno sposoban za držanje i nošenje oružja na izvanredni zdravstveni pregled kod ovlaštene zdravstvene organizacije - istaknuli su iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske. Iz Ministarstva unutarnjih poslova podsjećaju kako zdravstvena potvrda nije potrebna samo za osobe kojima je oružni list istekao, dok je obvezna za one koji oružje nabavljaju prvi put.

Psiholozi preporučuju da se bar uvede obvezan godišnji pregled jer se, kako kažu, duševno stanje može promijeniti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?