Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBŽ-a

Zdravstvu SBŽ-a gotovo milijun KM za borbu protiv pandemije

20.03.2020.
u 17:20

U povodu proglašenja izvanrednog stana prouzročenog pojavom i širenjem virusa Covid-19 kontaktirali smo Antu Matića, ministra zdravstva i socijalne politike u Vladi Srednjobosanske županije, ujedno i predsjednika Kriznog stožera u Srednjobosanskoj županiji, koji nam je kazao kako se u ovoj županiji već dulje vrijeme provode mjere na pripremi cijeloga sustava, prvenstveno zdravstvenoga, kako bi se pojava i širenje koronavirusa podnijelo sa što lakšim posljedicama. Matić je istaknuo kako je do sada Vlada SBŽ-a osigurala 300.000 KM za kupnju respiratora te 40.000 KM za opremanje bolnica, kao i za kupnju potrebnih dezinfekcijskih sredstava.

Prevencija i organizacija

Također, od Zavoda zdravstvenog osiguranja SBŽ-a iznos od 600.000 KM namijenjen je za materijalne troškove i financiranje dodatnih timova primarne i bolničke zdravstvene zaštite, što čini ukupno 940.000 KM izdvojenih u SBŽ-u u cilju adekvatne pripreme zdravstvenog sustava na eventualnu pojavu zaraženih osoba koronavirusom u SBŽ-u. “Sve što radimo kao Vlada i kao Krizni stožer usmjereno je na prevenciju pojave Covid-19 među stanovnicima naše županije, kao i na to da eventualne zaražene pacijente sustav dočeka spreman, kvalitetno opremljen s obučenim zdravstvenim radnicima koji će biti spremni pomoći eventualno zaraženima. S te strane smatram kako je vrijeme ispred nas izuzetno izazovno jer će biti ključno izbjeći lokalnu transmisiju virusa u našim sredinama, kao i ‘uvoz’ virusa iz središta koja su u većoj mjeri pogođena pandemijom. Vrlo važno je pravodobno reagiranje Kriznog stožera i svih struktura vlasti na svim razinama, ali na poseban način smatram da je nužno imati zajedništvo s našim sugrađanima jer samo snažnim kolektivnim odgovorom možemo se oduprijeti prijetnji koja je ispred nas. Apeliram i molim sve sugrađane da što je moguće više vremena provode u vlastitim domovima, da pojačaju mjere osobne higijene te krajnje ozbiljno shvate preporuke nadležnih tijela, kao i da relevantne informacije konzumiraju isključivo od službenih izvora nadležnih institucija”, kazao je Matić. Istaknuo je kako je na prostoru SBŽ-a izdano više od 330 rješenja o samoizolaciji. “Na prostoru SBŽ-a opremili smo sve bolnice za prihvat i smještaj eventualno zaraženih, a raspored smještaja ovisit će o stupnju komplikacija zaraženih ovim virusom. Trenutačno u SBŽ-u imamo više od 100 mjesta za one kojima se, nažalost, utvrdi zaraženost Covid-19. Naši liječnici, medicinsko osoblje i cjelokupno osoblje zaposleno u zdravstvu, prije svih, u ovim trenucima zaslužuje veliku pohvalu jer su upravo oni svakodnevno izloženi prijetnjama i nalaze se na ključnim pozicijama obrane stanovništva od širenja ove pandemije. Ovim putem im kao ministar i predsjednik Kriznoga stožera upućujem javnu zahvalu te riječi ohrabrenja kako bismo ovo izvanredno stanje zajedno podnijeli na najprimjereniji način. Također, ne mogu zaboraviti ni djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova koji kontinuirano provjeravaju poštivanje rješenja o samoizolaciji, kao ni nastavno osoblje koje se zaista trudi kreirati i održati nastavni proces preko raznih medija u vremenu kada je odgođena nastava u školama.

Stabilnost županije

Upravo to je reakcija u kojoj sustav kroz sinergiju s našim građanima mora pokazati odgovornost i vjerujem da ćemo privremenim zatvaranjem pojedinih djelatnosti te najavom izolacije uz granične prijelaze uspješno podnijeti bitku s ovom pandemijom”, nastavlja Matić i dodaje kako financijska i politička stabilnost ove županije, koja se vrlo često u javnosti naglašava kao prevažnom, sada dolazi do izražaja jer je upravo zbog toga Vlada SBŽ-a u mogućnosti djelovati na ranije opisan način. Ministar Anto Matić dodao je kako su već uspostavljene procedure u vezi s nadzorom nad nekontroliranim povećanjem cijena osnovnih životnih namirnica i naglašava kako je sljedeći veliki izazov pomoći gospodarstvu u ublažavanju posljedica koje ovo izvanredno stanje izaziva kako bi se očuvala postojeća radna mjesta i poslovni procesi koji se vode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije