Autor inicijative je zastupnik Irfan Čengić

Žele poljoprivredno zemljište FBiH prebaciti na državu

08.12.2021.
u 16:58

Nakon odluke kojom je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, u Federaciji se pojavila inicijativa da se vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem FBiH zakonski prebaci na razinu BiH, i to u kontekstu prodaje zemljišta.

Podsjećamo, Ustavni sud je početkom veljače 2020. donio odluku po kojoj se poljoprivredno zemljište u RS-u smatra imovinom BiH, a sada se nešto slično traži i za Federaciju. Zastupnik u federalnom Parlamentu Irfan Čengić dostavio je nedavno Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu u tom entitetu, piše Večernji list BiH

Prijedlog izmjena

U njemu je predložio da se trenutačni članak 100. promijeni tako da se njime potvrdi vlasništvo države nad poljoprivrednim zemljištem. Tako bi novi članak glasio: "Promet državnim poljoprivrednim zemljištem može se vršiti samo u cilju obavljanja poljoprivredne djelatnosti, osim u slučajevima propisanim ovim zakonom. Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države ne može biti predmet prodaje". Čengić se u obrazloženju pozvao na odluku Ustavnog suda BiH kojom je proglašen neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske. Čengić dodaje i kako aktualni Zakon o poljoprivrednom zemljištu FBiH sadrži najmanje jedan, a moguće i više članaka koji nisu u skladu s Ustavom BiH i presudama Ustavnog suda.

- Nakon presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se utvrđuje da poljoprivredno zemljište i drugo javno dobro pripada državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima, sasvim je očito da članak 100. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Federacije Bosne i Hercegovine nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine. Zakon o poljoprivrednom zemljištu Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine FBiH, 52/09) predviđa da Parlament Federacije Bosne i Hercegovine može donositi odluku o prodaji zemljišta koje nije u njegovu vlasništvu, odnosno koje je prema posljednjoj presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vlasništvo Države Bosne i Hercegovine - napisao je Čengić. Spomenuti članak pak glasi: "Promet državnim poljoprivrednim zemljištem može se vršiti samo u cilju obavljanja poljoprivredne djelatnosti, osim u slučajevima propisanim ovim zakonom. Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države može ići u prodaju samo u iznimnim slučajevima kada Parlament Federacije Bosne i Hercegovine utvrdi opći interes za prodaju državnog zemljišta". S druge strane, iz Vlade odnosno resornog ministarstva došlo je mišljenje na ovaj prijedlog, a kojim se objašnjava kako razmišljaju o tome da pitanje prodaje poljoprivrednog zemljišta riješe tako da, uz Parlament Federacije BiH, kao nadležno tijelo uvrste i Parlament BiH. Drugim riječima, uzima se u obzir primjena, uvjetno rečeno, hibridnog modela kojim bi, barem se stječe takav dojam, za prodaju, a samim time i za vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem bile nadležne i Federacija i država.

Stav iz Ministarstva

U odgovoru na inicijativu navodi se kako je Parlament 2009. usvojio Zakon o poljoprivrednom zemljištu. "Kako se ovaj predmetni zakon provodi već desetak godina, uočeno je da su se tijekom provedbe odredbi ovog zakona javili određeni problemi i nejasnoće, kao i neusklađenost provođenja propisa između županijskih i općinskih tijela uprave", navodi se te dodaje kako je zbog toga pokrenuta inicijativa Ministarstva za izradu prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ministarstvo je, potvrdili su, uzelo u razmatranje prijedlog zastupnika Čengića koji se odnosi na članak 100., u kojem su propisane zakonske odredbe za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta.

- S obzirom na to da se odredbe članka 100. st. (2) primjenjuju samo u iznimnim slučajevima, stav Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je da se zadrže odredbe iz stavka (2) spomenutog članka, ali uz dodatak "uz suglasnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine" - objasnili su iz Ministarstva, zaključivši kako se brisanjem spomenutog stavka može dovesti u pitanje realizacija kapitalnih projekata koji su od vitalne važnosti za Federaciju BiH.•

Ključne riječi

Komentara 1

AL
Alle
17:14 08.12.2021.

Evo novih krađa :(

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?