PRIPREMITE SE

Želite li začinima obogatiti svoja jela, zasadite vlasac. Sad je idealno vrijeme!

31.05.2020.
u 20:33

Tanki zeleni cjevasti listovi vlasca dobar su začin u svježem ili suhom obliku za mnoga jela – od juha, salata, tjestenina, rižota, mesa, variva, namaza... a uzgajati ga možemo tijekom cijele godine u tegli na prozorskoj dasci, piše Living.

 

Svježi vlasac, inače trajnica koju možete naći kao samoniklo bilje u prirodi, često je dekoracija jelima, a koristi se i u ljekovite svrhe. Možete ga nakon branja nasjeckati i sušiti te kombinirati s drugim začinima i tako imati svoju domaću zelenu 'vegetu' koju ćete dodavati jelima.

 

Ako u svojoj kolekciji začina još samo nedostaje vlasac, razmislite o njegovoj sadnji - bilo u vrtu ili u tegli na balkonu ili u kuhinji. Ova biljka iz porodice luka bit će, naročito u fazi cvatnje, lijep i svjež ukras u vašem domu ili eksterijeru. Uzgoj nije kompliciran niti odviše zahtjevan i uz malo brige i truda imat ćete svakodnevno, od proljeća do kasne jeseni svježe i ukusne aromatične listiće kao pravi akcent svojim jelima. Dovoljno ga je samo ubrati na vrtu ili balkonu. Ako želite produljiti njegov vijek i imati ga i tijekom jeseni i zime, dovoljno je presaditi lukovice vlasca u teglu i staviti ga u unutrašnjost doma, na toplo i svijetlo mjesto.

 

Vlasac može narasti do 30 centimetara i možete ga orezivati dva do tri puta tijekom sezone. Ako ga želite razmnažati, učinite to dijeljenjem. Već u ožujku počinje sadnja, ali možete to učiniti sve do kolovoza. Ne zaboravite ga redovito zalijevati! Kada ga berete, odsjecite škarama ili nožem zelene listove sve do lukovica (ostavite samo jedan centimetar stabljike) i uskoro će biljka potjerati nove mladice.

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije