za BHRT

Željana Zovko : Postoje inicijative za obustavu EU fondova za BiH

željana zovko
Igor Kralj/Pixsell
21.01.2022.
u 15:01

"Očekujem da se gospodin Dodik vrati u institucije skupa sa svim predstavnicima iz Republike Srpske i da konačno počne rješavati probleme Bosne i Hercegovine kroz institucije. Za sankcije Europske unije trebate imati konsenzus svih zemalja članica. Ne vidim u ovom trenutku rapoloženje da se isto učini s europske strane", izjavila je za BHRT uživo zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, naglašavajući da postoje pozivi Stranke zelenih da se obustave IPA fondovi za Bosnu i Hercegovinu.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, ona je podsjetila da su izmjene Izbornog zakona, a sukladno presudi Ustavnog suda BiH i presudama međunarodnih sudova ušle i u zaključke Rezolucije Europskog parlamenta.

"Europski parlament očekuje da Bosna i Hercegovina napravi izmjene Izbornog zakona kako bi imala legitimne i demokratke sljedeće izbore, a koji trebaju biti usuglašeni s odlukama domaćih sudova. Nitko ne treba davati neki pristanak da se čine izmjene Izbornog zakona. Svaka zemlja ako se želi smatrati demokratskom, mora poštovati odluke svojih sudova. Očekujemo da Bosna i Hercegovina ako želi da kredibilnost njenih izbora ne bude dovedena u pitanje,  napravi izmjene Izbornog zakona", poručila je Zovko.

Pozdravila je činjenicu da je Hrvatski narodni sabor izašao s prijedlogom izmjena javno "i da se o njemu sada raspravlja".

"Očekujemo i s drugih strana prijedloge i na neki način komunikaciju i krajnji dogovor jer ističe vrijeme za Bosnu i Hercegovinu za rješenje Izbornog zakona. Očekujemo i rezultate posjete Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst. Želimo da konačno dođe do dogovora i da se Bosna i Hercegovina okrene drugim temama", poručila je zastupnica u Europskom parlamentu.

Kada je u pitanju visoki predstavnik u BiH, Zovko je kazala da je posjetila i Vijeće sigurnosti, "gdje nam je rečeno od stalnih članica Vijeća sigurnosti da visoki predstavnik nije prošao kroz regularnu proceduru i da će se tu morati naći neko rješenje".

"Nisam odgovorna da dam rješenja. Njemačka bi trebala odraditi tu proceduru. Mislim da će visoki predstavnik morati naći neki sporazum i s Rusijom kako bi se postigao neki konsenzus unutar Vijeća za implementacuju mira (PIC). Očekujem da rješenje bude što skorije. Nažalost, zemlja još uvijek nije potpuno suverena, jer ima visokog predstavnika i to meni nakon toliko godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma pokazuje koliko je zemlja zaostala i za svojim europskim putem", kazala je Zovko.  

Osvrnula se na upozorenje iz Europske unije na mogućnost obustavljanja 120 milijuna eura u okviru ekonomske pomoći EU za ekonomiju zemlje u borbi protiv pandemije, ako se nastavi trenutna politička situacija. Zovko tvrdi da je to ne samo moguće, već i realno.

"Imate pozive Stranke zelenih da se obustave IPA fondovi za Bosnu i Hercegovinu. Naime, oni smatraju da se to može učiniti samo za jedan entitet. Velika je realnost da od zemlje za koju se ja najviše zalažem u Europskom parlamentu, jer sam vezana za nju osobno, obiteljski, emotivno, imate pozive na neke apsolutno nevjerojatne stvari s mišljenjem da ćete sankcijama zemlji natjerati ljude da bude drugačiji. Mislim da će se to najviše odraziti na građane, zemlju i njenu administraciju i da sankcije neće ništa pomoći", istaknula je Zovko.

Komentara 1

LO
Lopta
14:29 22.01.2022.

Kako ce se naci konsenzus kad su u parlamentu osebe kao ti.Javno si izjavila na face tv da si protiv sankcija.To znaci da si za nered i anarhiju u BiHi .Je li moguce da takva osoba javno predstavljaju demokratiju hrvata u evropskom parlamentu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?