Podaci Agencije za statistiku otkrivaju moguću opasnost od širenja zaraze iz Afrike u BiH

Zemlje pogođene ebolom izvoze u BiH

Ebola
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
07.08.2014.
u 08:53

Uvozimo ribu, dinje, lubenice iz zemalja u kojima je zabilježena epidemija ebole

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je epidemija ebole trenutačno izvan kontrole, što znači da se širi brže od mogućnosti suzbijanja. Nema specifične terapije za liječenje, ne postoji cjepivo protiv virusa ebole. Smrtnost kod neliječenih osoba se kreće i do 90 posto, uz medicinsku pomoć do 60 posto - rekla je dr. Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja. BiH još nije poduzela nikakve konkretne korake u borbi protiv moguće pojave ove bolesti.

Opasni uvoz

Štoviše, prema podacima koje smo dobili od Agencije za statistiku BiH, zabilježen je čak i uvoz hrane iz zemalja koje ovih dana vode bitku protiv opake bolesti. Tako je u ovoj godini zabilježen uvoz zamrznute ribe, dinje, lubenice i papaje. Iz Siera Leonea ove godine BiH nije uvezla hranu, ali je zabilježen uvoz vune, proizvoda za kućanstvo, šešira, prsluka za spašavanje, pokrivača, zastora... BiH uvozi mnogo toga iz drugih afričkih zemalja, ali u njima još nije registrirana epidemija ebole. Iz Egipta nam stiže rajčica, brojne vrste ulja, naranče, iz Alžira nabavljamo datulje, šećer, dok nam iz Tunisa stižu srdele, haringe i brojni drugi prehrambeni artikli. Sve ove zemlje su u neposrednoj opasnost od izbijanja epidemije ebole, ali izgleda da nikoga u BiH to pretjerano ne zabrinjava. Trenutačni podaci koje je potvrdio glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tarik Jašarević govore da je u Gvineji, Liberiji i Siera Leoneu zabilježeno 1440 zaraženih i više od 880 umrlih od aktualne epidemije. Glavna federalna epidemiologinja dr. Jelena Ravlija objasnila je za agenciju Fena da bolesti prouzročene virusime ebole spadaju u skupinu bolesti znane kao virusne hemoragijske bolesti. - Ebola je ozbiljna bolest koja potječe iz središnje i zapadne Afrike, osobito ruralnog područja u blizini tropskih kišnih šuma. Trenutačno je zabilježeno epidemijsko izbijanje bolesti u Gvineji i Liberiji, Sijera Leoneu i Nigeriji. Uzročnik je virus iz familije Filoviridae, osjetljiv na uobičajena dezinfekcijska sredstva, na sobnoj temperaturi može preživjeti više dana. Prirodni rezervoar virusa je nepoznat. Obično se prva osoba (index slučaj) zarazi kroz kontakt sa zaraženom životinjom - objasnila je Ravlija. Za razliku od BiH, uređene europske zemlje su već reagirale zbog epidemije ebole u Africi. Tako je British Airways zabranio letove u zemlje u kojima je registrirana epidemija ebole. Poduzeto je niz drugih mjera kojima se pokušava suzbiti opasna bolest, a nadležne službe u BiH su samo poručile kako su spremne djelovati u slučaju da se bolest registrira na prostoru države.

Medicina ne može pomoći

- Moderna medicinska znanost nije od velike pomoći pri liječenju bolesti. Osnovno liječenje se svodi na podršku i njegu, od sprečavanja dehidracije, redovite transfuzije do respiratorne i kardiovaskularne asistencije, ako je potrebno - ističe Ravlija. Zbog, kako dodaje, načina prenošenja infekcije, koji zahtijeva izravan kontakt s krvlju, sekretima i drugim tjelesnim tekućinama oboljelih, rizik zaraze za osobe koje putuju, prvenstveno u urbana područja je zapravo nizak.

- Potrebno je izbjegavati nezaštićeni kontakt s oboljelim, sumnjivim i kontaminiranim površinama - kaže Ravlija. Na pitanje kako prepoznati simptome ebole, Ravlija navodi da je u početku zbog nekarakteristične kliničke slike koja može sličiti gripi, teško prepoznati ebolu te je stoga važan epidemiološki podatak o mogućoj izloženosti zarazi.

Građani BiH se pored svega trebaju paziti i hrane koja stiže u BiH iz zaraženih afričkih zemalja. U svakom slučaju bi nadležne bh. institucije trebale preispitati uvoz hrane iz spomenutih zemalja, osobito zbog činjenice da uvozimo hranu iz opasnih područja koje kod nas ima u izobilju, što je samo još jedan pokazatelj na koji način država vlada i štiti svoje građane.

Komentara 1

IL
ilicak
13:48 07.08.2014.

Drzava samo gleda od gradjanina da uzme sto vise moze a da ga zastiti eee toga nema. Prosle godine se moglo procitati u sredstvima infotmisanja ad se napravio proracun i od onih buducih koji trebaju da budu rodjeni koliko se od njih moze uzeti. Planirali su da gone mlade na sklapanje brakova i sirenje obitelji samo njima i njihovim blizima da bude sto bolje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?