fond za zaštitu okoliša

Zemlju nismo naslijedili od predaka, već smo je posudili od svoje djece

07.03.2020.
u 12:44

Planet je sve zagađeniji. Potresne fotografije umrlih životinja zbog prevelikog zagađenja dijele se društvenim mrežama. Glečeri se tope, šuma nestaje, a većina i dalje smatra da ih se to ne tiče. Unatoč njihovu stavu, tiče ih se bilo izravno bilo neizravno. Zemlju nismo naslijedili od predaka, već smo je posudili od svoje djece.

Poruka i građanima BiH

Vrijeme za spas Zemlje od klimatskih promjena istječe, ali još uvijek nije suviše kasno, poruka je koja stiže s UN-ova klimatskog summita u New Yorku. Imaju li građani Bosne i Hercegovine dojam da je ta poruka i njima upućena, paničare li kada Greta Thunberg, govoreći o planetu, kaže: “Kuća nam je u plamenu”? Osjećaju li se prozvanim kada upita: “Kako se usuđujete da vas se to ne tiče?”. Znate li na koje sve načine možemo doprinijeti održivosti našeg planeta, države, grada, kvarta, našeg okoliša i našeg organizma? Prosječno obrazovano dijete reći će vjerojatno da se smeće ne smije bacati na zelene površine, ne smije se brati samoniklo cvijeće te će se možda sjetiti štednje vode. No mnogo je toga što možemo činiti te isto osvijestiti kod svoje djece.

Odgovorno ponašanje

Ono što nazivamo smećem uglavnom nije otpad, no ključno je način života promijeniti kako bismo stvarali najmanje otpada što možemo. Osviještenom kupnjom možemo smanjiti broj jednokratnih vrećica i ambalaže. Primjerice, količinu ambalaže znatno možemo smanjiti kupnjom svježe hrane te iz rinfuze. Količinu smeća možemo smanjiti odabirom razgradivih prirodnih materijala koje je moguće reciklirati te kvalitetnih proizvoda maksimalne trajnosti i uporabljivosti. Time podržavamo i osviještene proizvođače čiju uspješnost procjenjujemo po smanjenju količine otpada pri proizvodnji na najmanju moguću mjeru. Otpad zatim trebamo odlagati na pravo mjesto. Neke stvari možemo ponovno upotrijebiti, mi ili netko drugi. Možemo stvarima naći novu svrhu, preoblikovati ih ili reciklirati. Uporabljive stvari možemo darovati, donirati ili ih zamijeniti za popuste u osviještenim trgovačkim lancima. Staklo, papir, plastiku, baterije, lijekove, elektronički otpad i sl. trebamo odvajati te odlagati za to predviđena mjesta, za taj otpad namijenjene kontejnere, u reciklažna dvorišta ili nazvati službe ovlaštene za odvoz. Najveći dio otpada čini organski otpad za koji sami možemo organizirati kompostište.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?