"Partnerstvom do rodne ravnopravnosti"

Žene danas najbrojnija manjinska skupina u BiH

konferencija zene
08.03.2016.
u 17:02

Kako je rečeno, danas su žene najbrojnija manjinska skupina u BiH jer ih je nešto više od 51%, ali predstavljaju manjinu, točnije manje zastupljen spol u mnogim sferama života

Održavanjem konferencije pod nazivom „Partnerstvom do rodne ravnopravnosti“ Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prigodno je obilježilo 8. ožujak, Međunarodni dan žena. 

Cilj Konferencije, koja je organizirana uz potporu Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Misije OESS-a u BiH, bio je prezentacija najznačajnih aktivnosti u 2015. godini i ciljeva koje nadležna tijela žele postići u 2016. godini na različitim poljima društvenih dostignuća pripadnica ženskog spola.

Kako je rečeno, danas su žene najbrojnija manjinska skupina u BiH jer ih je nešto više od 51%, ali predstavljaju manjinu, točnije manje zastupljen spol u mnogim sferama života. Kazano je kako su nezaposlenost, neujednačena porodiljna naknada, ostvarivanje prava samohranih majki i prava žena s invaliditetom neki od najvećih problema s kojima se žene u BiH susreću.  

Sudionici Konferencije ukazali su i na mali postotak žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim razinama u BiH, te poručili da će se nastaviti zalagati za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojima će se osigurati ravnopravna zastupljenost oba spola na kandidatskim listama.

Govoreći o dosadašnjem aktivizmu na polju rodne ravnopravnosti, sudionici Konverencije naglasili su značaj  organiziranja tematske sjednice pod nazivom „Ravnopravnost spolova i politička participacija“, nakon koje je Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u parlamentarnu proceduru uputilo Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, kojim se predviđa obvezna rodna kvota od 40% žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na državnoj razini. 

Naglašen je i značaj činjenice da se već treću godinu zaredom odaje priznanje onima koji su u protekoj godini učinili dobre stvari štiteći i promovirajući rodnu ravnopravnost. 

Na Konferenciji je istaknuto da će se u ovoj godini posebna pozornost posvetiti razmatranju Izvješća o provođenju Gender akcijskog plana BiH za razdoblje od 2013. do 2017. godine, Izvješća o provođenju aktivnosti iz Akcijskog plana za primjenu UN Rezolucije 1325 u BiH za razdoblje od 2014. do 2017. godine, te Izvješću o provođenju Okvirne strategije za primjenu Konvencije Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u razdoblju od 2015. do 2018. godine, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije