Drugačija priča

Žene “drže” 50 posto upravljačkih pozicija

08.03.2021.
u 15:19

Ožujak je uvijek bio mjesec posvećen ženama jer početkom njega obilježavamo Međunarodni dan žena u cijelom svijetu.

Iako postoje vidljive promjene, još uvijek možemo reći kako je položaj žena diljem svijeta daleko od idealnoga ili, da kažemo, pozitivnoga. Još uvijek su podcijenjene u postignućima, znanju i plaćama u odnosu na muške kolege, piše Večernji list BiH. Ovaj članak govori o pozitivnoj strani i ženama u industriji koja je daleko od onoga što bi se moglo reći i “ženska industrija”. Većina žena zaposlena je u bankarskom sektoru, kompanijama koje se bave prodajom, ali žene u industriji koja se bavi proizvodnjom aluminija nisu toliko česte, posebice u našoj regiji.

Mostar s kompanijom poput Aluminij industrije piše drugačiju priču o položaju žena u industriji, koja se često smatra rezerviranom za muškarce. Ako gledamo brojke, samo oko 10% svih zaposlenih u ovoj kompaniji su žene. Ali, ako dalje analiziramo i fokusiramo se na upravljačke pozicije, doživjet ćemo veliko iznenađenje. Na rukovodećim pozicijama u toj kompaniji omjer snaga je ravnomjerno podijeljen, žene “drže” 50 posto upravljačkih pozicija. U Aluminij industriji žene su nositeljice nekih od najvažnijih uloga koje postoje u kompanijama, kao što su financije, pravni poslovi, upravljanje ljudskim resursima, u tehničkom dijelu, čiji je dio proizvodni pogon, također je žena jedan od glavnih inženjera.

- Za nas je izazov i privilegij raditi u industriji koja se smatra rezerviranom za muškarce. Ne doživljavamo se kao slabije ili da nismo dorasle zadacima, već upravo suprotno, željne smo pokazati svoju snagu i predanost ovoj kompaniji. Kao žene iz Aluminij industrije, moramo reći kako smo ponosne što smo dio kompanije koja je prepoznala prednost žena na rukovodećim pozicijama - kazali su iz Aluminij industrije. Kako nam je rekla jedna od menadžerica: - Iako se tijekom ovog mjeseca više nego obično spominje ravnopravnost žena, mi zaista možemo reći kako radimo u kompaniji u kojoj ne postoje razlike između nas žena i naših muških kolega. Rad svih nas jednako se cijeni i nagrađuje. Također su nam rekle i sljedeće: - Raditi u Aluminij industriji je izazovno i zanimljivo iz dana u dan. Ravnopravno sa svojim kolegama rješavamo sve zadaće koje nam se postave. Tijekom cijelog ovoga mjesec slavit ćemo žensku snagu, pokazujući kolegicama koliko cijenimo sav njihov rad i priznajući im kako ova kompanija bez njih ne bi bila ista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?