Raste broj korisnika interneta u BiH

Žene najčešće guglaju o zdravlju, muškarci internet koriste za objavljivanje mišljenja

internet
28.04.2024.
u 16:42

Najčešći razlozi korištenja interneta među osobama navedene dobne skupine su: slanje i primanje elektroničke pošte (e-mail), telefoniranje preko interneta i videopozivi, sudjelovanje na društvenim mrežama, slanje online poruka preko Skypea, Messengera, WhatsAppa, Vibera itd., traženje informacija o robi i uslugama, čitanje internetskih portala, online novina...

U samo dvije godine broj korisnika interneta u Bosni i Hercegovini među stanovništvom u dobi od 16 do 74 godine značajno je porastao. Službeni podaci pokazuju kako je tijekom 2020. godine u navedenoj dobnoj skupini bilo 69 posto žena i 78 posto muškaraca koji su koristili internet, piše Večernji list BiH.

Dvije godine poslije broj žena korisnica interneta povećao se na 77 posto, a muškaraca na 81 posto.

Prednosti korištenja interneta

Najčešći razlozi korištenja interneta među osobama navedene dobne skupine su: slanje i primanje elektroničke pošte (e-mail), telefoniranje preko interneta i videopozivi, sudjelovanje na društvenim mrežama, slanje online poruka preko Skypea, Messengera, WhatsAppa, Vibera itd., traženje informacija o robi i uslugama, čitanje internetskih portala, online novina, časopisa, zatim objavljivanje mišljenja o građanskim ili političkim pitanjima putem web-stranica ili društvenih medija (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube...). Osim navedenih, među razlozima korištenja interneta su i: slušanje glazbe, gledanje videosadržaja preko besplatnih servisa (npr. YouTube), igranje ili skidanje igrica, pretraživanje informacija o zdravlju, zatim prodaja stvari ili usluga (preko olx.ba, eBaya i sl.) te internetsko bankarstvo.

 



Kada je riječ o navedenim razlozima korištenja interneta, žene ga najčešće koriste u svrhu pretraživanja informacija o zdravlju, telefoniranja preko interneta i videopoziva te za slanje online poruka preko Skypea, Messengera, WhatsAppa, Vibera itd. Muškarci su pak skloniji internet koristiti u sljedeće svrhe: slanje i primanje elektroničke pošte (e-mail), objavljivanje mišljenja o građanskim ili političkim pitanjima putem web-stranica ili društvenih medija (kao što su Facebook, Twitter, Instagram, YouTube), igranje ili skidanje igrica te internetsko bankarstvo. Inače, tijekom 2021. godine povećao se broj žena i muškaraca s osnovnim ili višim digitalnim vještinama u odnosu na 2019. godinu. Međutim, Bosna i Hercegovina i dalje se nalazi ispod EU-27 prosjeka.

Digitalne vještine

U 2021. godini u Europskoj uniji u prosjeku je 52% žena (u BiH 33%) i 56% muškaraca (u BiH 36%) imalo osnovne ili više digitalne vještine. Gledano s aspekta spola, gotovo 10% više mladih žena starosti od 16 do 24 godine ima osnovne i više digitalne vještine, a idući k starijoj populaciji taj odnos se izjednačava. Samo sedam žena od 100 i deset muškaraca od 100 u Bosni i Hercegovini ima više digitalne vještine (više od osnovnih). Digitalne vještine su skup indikatora koji se zasnivaju na odabranim aktivnostima povezanim s korištenjem interneta ili softvera od pojedinaca u dobi od 16 do 74 godine u četirima područjima: informacije, komunikacija, rješavanje problema i vještine u korištenju softvera. - Ovisno o kompleksnosti izvođenja aktivnosti, postoje dvije razine vještina - osnovne digitalne vještine i više digitalne vještine. Podaci za računanje ovog indikatora prikupljaju se svake dvije godine kroz dodatni modul istraživanja o korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija te su posljednji put prikupljeni u 2021. godini - zaključeno je u publikaciji Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine “Žene i muškarci u BiH”. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije